29 juni is het water- en bodemtraineeship op pad gegaan met Bosbaas Edwin Cornelissen om te smikkelen van en te leren over eetbare planten. Was dit volkomen recreatief? Ja en nee: Leren wildplukken gaat over goed kijken en observeren van je omgeving. Sommige planten kunnen bijna overal groeien, anderen alleen in een specifieke omgeving. Leren kijken naar het type landschap: loofbos, akker, slootkant, duin, strand? Droog/nat, pasgeleden omgewoelde grond of serene bosbodem? Het kan je veel vertellen!

Dit is voor ons als bodem en water fanatiekelingen natuurlijke bere-interessant. Een dijkwerker die leert observeren of er last is van droogte, een bodem-deskundige die ziet of de bodem voedselrijk/arm is. Een beetje ver weg lijkt dit tot nu toe, maar leren observeren is altijd waardevol!
Paar ontdekkingen van de dag: De rozenfamilie heeft een variëteit aan eetbare onderdelen. Denk klaproos, stokroos en onze welbekende rozenbottel.

In de duinen hebben wij de exoot: de rimpelroos – Japanse roos ontdekt. Een geweldige plant voor een wildplukker, echter ook een woekeraar die andere planten in het duinlandschap verdringt. Zet thee van het jonge blad en bloemen, siroop van de bloemblaadjes en maak jam, saus en limonade van het vruchtvlees.

Een van de andere favorieten was de duindoorn. Heerlijk om jonge blaadjes te plukken met koud water als ijsthee. De friszure vruchten kunnen verwerkt worden tot sauzen, siroop en toetjes.

Grootste ontdekking: Wildplukken is echt heel erg leuk, niet alleen als trainee- of bedrijfsuitje. Ik ben net even een blokje om geweest en heb een paar hazelnoten gescoord in de lunchpauze, super leuk! Pluk er de vruchten van 😉

keyboard_arrow_up