De watersector heeft professionals nodig met een frisse blik die over grenzen heen kijken. Het Nationaal Watertraineeship speelt in op deze behoefte en biedt pas afgestudeerde hbo'ers en wo'ers een unieke en aantrekkelijke start van hun watercarrière.

Groepsfoto 5 jaar NWT met bril

Werken met talent

Werk met jouw talent

Werk met talent

Douwe de Voogt

Waternet

Ongeveer halverwege mijn studie ontdekte ik mijn interesse in water en klimaat die tot de dag van vandaag nog groot is. Het intrigeert me hoe complex watervraagstukken zijn met alle belangen die spelen en hoe klimaatverandering daar nog een schepje complexiteit bovenop doet. Na mijn studie heb ik een tijd onderzoek gedaan aan de universiteit naar overstromingsrisico’s. Leuk werk, maar ik wilde wat dichter bij de praktijk komen. Maar wel ook blijven leren. Het Nationaal Watertraineeship was toen een logische keuze voor mij. Dat ik uiteindelijk via Waternet dit traineeship kon volgen, kon gaan werken in de stad waar ik woon en ook nog eens aan water- en klimaatuitdagingen, was een perfecte mogelijkheid die ik met beide handen heb aangegrepen.

Bij Waternet werk ik in het programma Amsterdam Rainproof dat zicht richt op het regenbestendig maken van de stad. Dat kan de overheid niet alleen, dat doen we met iedereen in de stad: bewoners, bedrijven, woningcorporaties, overheidsinstanties, kennisinstellingen, etc. Mijn werk richt zich op het onderhouden en uitbreiden van het netwerk en online content verzorgen. Zo heb ik meegewerkt aan de online versie van de regenwaterknelpuntenkaart waarop je kunt zien waar in de stad het risico op overlast bij extreme regenbuien het grootst is. Hierin combineer ik projectmanagement, schrijfvaardigheden en inhoudelijke kennis. Dat is voor mij een mooie combinatie van taken en vaardigheden die ik leuk vind.

De trainingen van het NWT vind ik voornamelijk waardevol doordat iedereen vrijwillig en daardoor actief meedoet met deze trainingen. Dit maakt de sfeer heel open. We bespreken twijfels, frustraties, angsten, successen, zonder dat daar een oordeel over gegeven wordt. De verschillende inhoud van de trainingen (bijvoorbeeld zelfleiderschap of communicatie) zet hierbij aan tot reflectie over veel onderwerpen. De lessen die ik nu leer als trainee, zowel op persoonlijk als professioneel vlak, denk ik dan ook nog lang te kunnen gebruiken in mijn werk en leven.

Douwe is trainee van april 2019 tot april 2021.


Simone van DamoverzichtLisanne