De watersector heeft professionals nodig met een frisse blik die over grenzen heen kijken. Het Nationaal Watertraineeship speelt in op deze behoefte en biedt pas afgestudeerde hbo'ers en wo'ers een unieke en aantrekkelijke start van hun watercarrière.

Groepsfoto 5 jaar NWT met bril

Werken met talent

Werk met jouw talent

Werk met talent

Een Water Partnership in Mozambique

Project NWP Waterpartnership Mozambique

NWP

Het doel was door deelname aan het Wetskills programma bewustwording te creëren over de positieve effecten van samenwerken en het belang hiervan met betrekking tot de internationale waterproblematiek. Bovendien zou het de banden moeten versterken tussen de betrokken organisaties (zowel Mozambicaanse als Nederlandse partijen) en hiermee het draagvlak voor de samenwerking NWP en PLAMA vergroten. Het project heeft de lancering van PLAMA dynamischer en inspirerend gemaakt en tevens de jonge generatie bewust gemaakt van het belang hiervan. Bovendien heeft het project de samenwerking tussen Nederland en Mozambique versterkt en het internationale netwerk uitgebreid.

Resultaat

Het project heeft zeer nuttig bijgedragen aan het versterken van de onderlinge banden tussen Mozambique en Nederland. Het was voor de aanwezigen in de zaal tijdens de lancering van PLAMA zeer inspirerend om te zien wat de samenwerking tussen Nederlanders en Mozambikanen kan opleveren. Verder heeft het project voor de trainees vooral inzicht opgeleverd in de complexiteit van internationale samenwerking en hoe lastig het is om iets duurzaams neer te zetten in een ontwikkelingsland.

Éen van de ontwikkelde ideeën van de groep van Ralph en Iris heeft tijdens de lancering de interesse gewekt van zowel lokale als Nederlandse partijen. Momenteel willen wij als NWP de mogelijkheden onderzoeken om een pilotproject op te zetten en dit idee verder uit te werken. Verder hebben we een aantal van de Mozambique deelnemers kunnen betrekken bij de lopende projecten vanuit Nederland om zo jongeren te betrekken en ze de kans te bieden zich verder te ontwikkelen. Dit draagt ook bij aan de uitbreiding van ons netwerk als NWP en het wekt veel positieve energie op aan de Mozambikaanse kant.

Als afsluiting van ons project hebben wij als groep onze ervaringen en geleerde lessen verwerkt in een presentatie. Tijdens deze presentatie kwam goed naar voren de complexiteit van het samenwerken en de grote mate van flexibiliteit die verwacht wordt als je internationaal aan de slag gaat. Verder werd de rol van NWP uitgelicht omdat wij als trainees aan den lijve hebben ervaren hoe belangrijk het is om een goed netwerk op te bouwen en te behouden/onderhouden.

Update 2017

De samenwerking heeft ervoor gezorgd dat een Mozambikaan het YEP programma is gaan volgen en een andere Mozambikaan heeft voor Vitens en Wetterskip Fryslân gewerkt.

Projectteam en opdrachtgever

Projectleider: Lindsey Schwidder
Projectleden:

  • Iris van Erp
  • Teun van Esch
  • Eelco van der Pal
  • Sander Post
  • Ralph Wesseling

Peter van den Horn (opdrachtgever NWP): " Ik ben zeer tevreden over de prestaties die de trainees hebben neergezet in Mozambique. De inhoudelijke ideeën waren verrassend interessant en het heeft vooral in Mozambique zeer veel positieve reacties en energie opgeleverd".

Dit project is uitgevoerd bij NWP juli-oktober 2013.


Evaluatie Vaarweg Toez...overzichtVerkenning gemeenschap...


> Programma
Lees hier meer over het speciaal voor de watersector ontwikkelde programma van twee jaar.

> Onze trainees
Onze trainees hebben verschillende achtergronden, functies en opdrachtgevers. Ontmoet ze hier!

> Specials
Lees hier meer over de specials binnen het Nationaal Watertraineeship!

> Projecten
De trainees werken gezamenlijk aan uitdagende en diverse projecten van deelnemende organisaties. Lees hier een greep van de projectverslagen!

> Mensen achter NWT
Samenwerken staat centraal. Ontmoet het team, maar ook de trainers, partners en ambassadeurs.

> Privacyreglement
We hechten grote waarde aan zorgvuldige en veilige omgang met privacygevoelige informatie. Lees hier hoe wij dat doen.