Trainee Duurzaamheid en Klimaatadaptatie

Ben jij een starter met een afgeronde HBO of WO studie op het vakgebied van water, klimaat, sociale geografie en ruimtelijk ontwikkeling, maar mogelijk ook communicatie of sociale studies met specifieke interesse in klimaatadaptatie? Lees dan verder! Deze opdracht bied ruimte voor het nodige eigen initiatief en daadkracht om verdere invulling te geven aan het programma en deze ook breder uit te rollen binnen Renkum en Wageningen en verder in de regio. Maar het vraagt ook het vermogen om daarbij mensen – bewoners en collega’s – mee te nemen in de aanpak en uitvoering van klimaatadaptatie. Daarnaast is er ruimte om binnen andere projecten voor klimaatadaptatie en duurzaamheid een rol te spelen. 

De werkplek

Het Platform Water Vallei en Eem (PWVE) is een samenwerking van 16 gemeenten en het  Waterschap Vallei en Veluwe in de regio van de Gelderse Vallei en Eempolder. Een regio met meer dan 600.000 inwoners en een variëteit aan steden, dorpen, landschappen en water- en klimaatopgaven.

Aangesloten gemeenten zijn: Amersfoort, Baarn, Barneveld, Bunschoten, Ede, Eemnes, Leusden, Nijkerk, Renkum, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Soest, Veenendaal, Wageningen en Woudenberg.

De samenwerking is gericht op:

  • Gezamenlijk realiseren van een duurzame, goed functionerende afvalwaterketen.
  • Het ondersteunen van partners met het klimaatbestendig en waterrobuust maken van de ruimtelijke inrichting en het vastleggen van beleid hiervoor.
  • Gezamenlijk kennis ontwikkelen en kennis delen en medewerkers scholen.
  • Samenwerken in werving van nieuwe medewerkers, mede via traineeships en stages.

Jouw bijdrage 

De gemeenten Renkum en Wageningen werken samen aan een programma om hun inwoners te activeren om ook zelf maatregelen te nemen in en om hun huizen voor een klimaatbestendige en duurzame toekomst. Denk daarbij aan zaken als het afkoppelen van regenwater, de tegels eruit, versterking groen en biodiversiteit, etcetera. Daarvoor zijn de gemeenten in 2022 gezamenlijk gestart met het project van ‘De klimaatkeet’ www.gewoondoen.direct. Dat project willen de gemeenten in 2024 verder uitbouwen en ook breder uitrollen naar andere gemeenten binnen het verzorgingsgebied van het PWVE. De concrete opdracht ligt klaar voor een trainee om daar met enthousiasme, en de nodige dosis eigen creativiteit en vindingrijkheid extra invulling aan te geven. Het resultaat is dat in verschillende wijken in Renkum en Wageningen zo veel mogelijk inwoners daadwerkelijk aan de slag gaan met het afkoppelen van regenwater en het klimaatbestendig inrichten van hun tuin. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het opzetten en uitvoeren van een deur aan deur aanpak om inwoners te enthousiasmeren en ondersteunen om regenwater af te koppelen. Of bijvoorbeeld de koppeling met andere wijkgerichte activiteiten, buurtgroepen en dergelijk. De provincie Gelderland heeft hier ook een speciale klimaatsubsidie voor beschikbaar gesteld.

Jouw team: 

Als trainee word je medewerker bij beide gemeenten binnen de afdelingen voor duurzaamheid. Naast bovenstaande opdracht kan je daarbij breder worden ingezet bij ook andere projecten, onderzoek of beleidsontwikkeling op het vlak van klimaatadaptatie, watermanagement en/of duurzaamheid en groen, mede afhankelijk van je eigen interesses en ervaring. In principe werk je gemiddeld voor 2 dagen voor Renkum en 2 dagen voor Wageningen. Maar dat kan uiteraard variëren afhankelijk van de concrete opgaves en prioriteiten.

Het traineeship vindt mede plaats onder de vlag van het Platform Water Vallei en Eem (www.pwve.nl). Na 1 jaar bij de gemeenten Renkum en Wageningen, gaan wij met jou in overleg voor in principe een vervolgopdracht voor het 2 traineejaar bij een andere gemeente binnen ons netwerk en/of het Waterschap Vallei en Veluwe. Ons doel is je zo maximaal kennis te laten maken met het werken in de uitdagende vakgebied van stedelijk water en klimaatadaptatie in onze regio. Vanuit het PWVE organiseren wij ook door het jaar heen speciale werkbezoeken en bijeenkomsten, om zo kennis te maken met een breed netwerk van collega’s en specifieke opgaves en vakinhoudelijke ontwikkelingen.

Zoals bovenstaand al is beschreven, biedt de concrete opdracht ruimte voor het nodige eigen initiatief en daadkracht om verdere invulling te geven aan het programma en deze ook breder uit te rollen binnen Renkum en Wageningen en verder in de regio. Maar het vraagt ook het vermogen om daarbij mensen – bewoners en collega’s – mee te nemen in de aanpak en uitvoering van klimaatadaptatie. Daarnaast is er ruimte om binnen andere projecten voor klimaatadaptatie en duurzaamheid een rol te spelen. 

Het programma van het Nationaal Watertraineeship:

Het Nationaal Watertraineeship brengt jonge talenten vanuit alle disciplines over de volle breedte van de keten bij elkaar. Je ontvangt onder andere trainingen op het gebied van vakinhoudelijke, persoonlijke én professionele ontwikkeling. Denk aan coaching, intervisie en gastcolleges van vele experts. Bovendien werk je aan multidisciplinaire projecten bij vier verschillende organisaties in de sector. Zo krijg je inzicht in en begrip voor alle verschillende perspectieven, en ontwikkel je een breed netwerk. Tijdens het traineeship leer je zowel de watersector als jezelf goed kennen. Daardoor beschik je na twee jaar bij één werkgever over alle benodigde vaardigheden en inzichten om aan ‘het echte werk’ te beginnen. Jouw duurzame toekomst begint hier!

Wil jij meer weten over deze functie?

Neem contact op met Bart van de Ven, Bart@nationaalwatertraineeship.nl of bel naar +31 6 34 21 88 69.

 

Solliciteren

Solliciteren doe je op de wijze die bij jou past vanuit de vraag: wat kun jij betekenen voor de watersector in Nederland? En hoe wil je daar jouw deelname aan het traineeship voor inzetten? De vorm daarvoor is vrij. Wel ontvangen we graag je CV, diploma en een foto van jezelf. Indien je kiest voor een filmpje (max. 2 minuten) of een online presentatietool, ontvangen we die graag als link in je CV. Leef je uit! Als het maar aanspreekt en kort en bondig is.

Je mag jouw sollicitatie versturen naar info@nationaalwatertraineeship.nl

Meer vacatures

Trainee Hoogwaterbeschermingsprogramma

Nederland is door zijn bijzondere ligging een echt waterland. Ons land staat daarom wereldwijd hoog aangeschreven om zijn waterkennis. Gepassioneerde en goed opgeleide professionals maken het verschil in de watersector…
Lees meer

Trainee Grondwater en Bemalingen

Engineers met vernieuwingskracht die praktische en innovatieve oplossingen ontwikkelen op het gebied van civiele en bouwtechnische constructies en waterbouw. Wij staan voor goed maakbare en uitvoerbare ontwerpen. Ze hebben een…
Lees meer

Trainee Techniek

Ben jij klaar om aan de slag te gaan en een verschil te maken in de wereld van water? Het traineeship biedt jou de unieke kans om je talenten te…
Lees meer
Logo watersplash orange and blue with company name
keyboard_arrow_up