Trainee Ecoloog beleid voor natuur in de Provincie Drenthe

Onze natuur levert een grote bijdrage aan ons geluk en woongenot én vormt een belangrijke basis voor de Drentse economie. Maar de natuur staat onder druk. Dit is het gevolg van klimaatverandering, verdroging, de neerslag van stikstof en de versnippering van natuur.

Samen met trainees van onder andere Het Drents Landschap, Waterschap Vechtstromen en Prolander ga je aan de slag met een gebiedsgerichte aanpak en denk je mee over hoe de opgaven van natuur, landbouw, klimaat en water elkaar kunnen versterken. Het is een unieke samenwerking van organisaties en mensen die een warm hart hebben voor de natuur in Drenthe. Ga jij ons helpen om onze complexe opgaven op het gebied van o.a. natuur, water, klimaat, stikstof, bodem en energie de juiste richting te geven?

Provincie Drenthe zoekt  per april 2022 drie trainees voor dit unieke traineeprogramma. Hierdoor is er bij onze organisatie plaats voor een ecoloog beleid.

Het programma wordt verzorgd in samenwerking met het Nationaal Bodemtraineeship. Wil je meer weten over het programma kijk dan op de website van de provincie Drenthe www.werkenaannatuurindrenthe.nl en op de website van het Nationaal Bodemtraineeship https://nationaalbodemtraineeship.nl/

De praktijk

Je gaat tijdens het programma veel leren, zien en vooral ontdekken over het water en natuurwerkveld. Ook leer je alles over het werken bij een politiek-bestuurlijke organisatie en ga je (samen) werken aan uitdagende provincie-overstijgende projecten die ertoe doen.

Vanaf dag één ga je werken bij een organisatie die ertoe doet. Vier dagen per week werk je in de praktijk, om jouw vak te leren. Je gaat deze vier dagen aan de slag met werkzaamheden in het natuur- en waterwerkveld die de Drentse inwoners, ondernemers en instellingen raken. Het oplossen van die opdrachten vereist kundig adviseren, het vermogen om integraal samen te werken en verder te kijken dan je eigen belang, je organisatie en de sector. Zo krijg je inzicht in en begrip voor alle verschillende perspectieven, ontwikkel je een brede blik en bouw je een uniek netwerk op.

Kennis en Persoonlijke ontwikkeling

De vrijdagen staan in het teken van jou! Je ontvangt trainingen, coaching, intervisies en gastcolleges van vele experts. Ook werk je in projectteams aan gezamenlijke Drentse natuurvraagstukken. Daarmee kom je in contact met andere jong talenten vanuit alle disciplines over de volle breedte van de sector bij elkaar. We besteden dan aandacht aan reflectie, persoonlijke groei, kennisdeling en onderlinge kennismaking. Daardoor leer je niet alleen jezelf, je medetrainees en de sector goed kennen, maar bouw je ook in zeer korte tijd een waardevol netwerk op. En juist naar deze combinatie zijn organisaties hard op zoek.

Het traineeship

Als trainee ben jij gedurende twee jaar verbonden aan één van de organisaties waarin lerend meewerken en professionalisering een belangrijke rol spelen. Je gaat op pad met ervaren adviseurs en draait mee in uiteenlopende opdrachten. Daarnaast doorloop je samen met de trainees een gezamenlijk trainingsprogramma en leer je van en met elkaar! Je ontwikkelt je in deze twee jaar tot een specialistische professional, waardoor je:

 • Je eigen talenten kent en deze benut om doelen te bereiken;
 • Theorie en praktijk met elkaar leert verbinden;
 • De organisatie en haar omgeving begrijpt en leert hoe je daarmee omgaat;
 • Tot visievorming komt;
 • Anderen weet te betrekken;
 • Onderneemt en lef toont.

Dit doe je vanuit je eigen leerstijl en samen met je teammanager, je talentmanager en/of je mentor.

Wat ga je doen als Ecoloog

Je geeft vorm en richting aan het Drents natuurbeleid en zet je in voor de onderwerpen Natura2000 en de stikstofproblematiek. Je bent een creatieve denker en komt tot oplossingen waarin onze Drentse natuurdoelen worden bereikt. Dit in combinatie met andere opgaven binnen economie, landbouw, water en mobiliteit. Je brengt verschillende belangen bij elkaar en weet slimme koppelingen te maken die meerwaarde creëren voor natuur, landschap en natuurbeleving. Je bent in staat om een samenwerkingsrelatie op te bouwen met verschillende partijen. Je gaat constructief om met complexe belangentegenstellingen en stuurt op overbrugging van verschillen.

We zoeken een trainees ecoloog met specialisatie beleid. Met jouw kennis adviseer je bij het realiseren van onze opgave Natuurlijk Platteland.

Onderwerpen waar je direct mee te maken krijgt:

 • Gebiedsgerichte aanpak stikstof;
 • Analyses van soorten en habitattypen in relatie tot Natura2000;
 • Afstemming over het inpassen van de opgaven landbouw, industrie en mobiliteit binnen het natuurbeleid.

Wat neem je mee?

Wij vinden het vooral belangrijk wie jij bent. Jouw competenties en persoonlijkheid zijn doorslaggevend. Wij houden van diversiteit. Wij zijn nieuwsgierig naar jouw talent en hoe jij het verschil kunt maken voor onze organisatie. Als afgestudeerde hbo’er of wo’er met kennis én affiniteit met ecologie ben je van harte welkom. Opleidingen als Bos- en Natuurbeheer, Ecologie, Hydrologie, Toegepaste Biologie, Milieukunde, Land- en Watermanagement en Civiele Techniek zijn sowieso een goede basis. Je mag maximaal twee jaar werkervaring hebben.

Wat bieden wij?

Een traineeprogramma voor de periode van 2 jaar, het traineeship start 1 april 2022 tot april 2024. Als je eerder wilt starten met werken ben je van harte welkom.

 • Een aanstelling van 36/40 uur per week.
 • Een passend startsalaris.
 • Een uitgebreid opleidings- en ontwikkelingsprogramma.
 • Intensieve begeleiding en een coach die je begeleidt op jouw leerdoelen en ontwikkeling.
 • Alles om je werk goed te kunnen doen: het gebruik van een tablet, telefoon en een vergoeding voor je woon-werkverkeer. Reizen met openbaar vervoer wordt volledig vergoed.
 • Leuk werk in een fijne omgeving, maar daarnaast ook voldoende tijd voor je zelf, vrienden, familie, reizen en sporten. Je bouwt bij ons extra verlof op, waardoor je voldoende vakantie per jaar hebt.

Ja, ik wil deze baan!

Ben je enthousiast geworden en wil jij trainee bij Provincie Drenthe worden? Dan horen wij graag waarom jij de juiste kandidaat bent en waarom je gemotiveerd bent om deel te nemen aan het traineeprogramma. Solliciteer daarom door op de wijze die bij jou past vanuit de vraag: wat kun jij betekenen voor Natuur en Water in Drenthe? De vorm daarvoor is vrij. Wel ontvangen we in ieder geval graag je CV. Indien je kiest voor een filmpje (max. 2 minuten) of een online presentatietool, ontvangen we die graag als link in je CV. Leef je uit! Als het maar aanspreekt en kort en bondig is. Solliciteren kan tot uiterlijk 25 januari 2022 via emailadres info@nationaalbodemtraineeship.nl.

Meer vacatures

Trainee hydrologie

Dankzij jou schoon, veilig en voldoende water Heb jij kennis van hydrologie van watersystemen? Weet jij wat er voor nodig is om gebiedsfuncties te bedienen met een goedwerkend watersysteem? Je…
Lees meer

Trainee Technisch Manager

We werken graag samen en zoeken verbinding. Daarbij hebben we ook oog voor de belangen buiten onze ‘waterkaders’. Samen zorgen we ervoor dat het in Limburg goed en veilig wonen,…
Lees meer

Trainee Schone Maaswaterketen

“Het Maasstroomgebied kan en moet schoner” dat is het thema waaronder wij, de Nederlandse waterschappen en drinkwaterbedrijven rond de Maas, RIWA-Maas, Rijkswaterstaat en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat sinds…
Lees meer

  Menu