Hevige regenbuien of juist lange periodes van droogte en hitte – hoe ga je daarmee om in de stad? Hoe kunnen straten en wijken extremere weersomstandigheden beter opvangen, ook in de toekomst? Onze steden zijn kwetsbaar voor klimaatverandering en dat raakt ons allemaal. Daarom zoeken overheden, ondernemers en kennisinstellingen gezamenlijk naar nieuwe praktisch toepasbare oplossingen om de stad toekomstbestendig te maken. Om dit soort innovaties te stimuleren is de proeftuin de WaterStraat opgericht. Het daadwerkelijk realiseren van deze innovaties in de praktijk blijkt echter vaak nog lastig.
Hoe zorgen we er dan voor dat klimaatadaptieve maatregelen daadwerkelijk worden toegepast in onze steden? Zeventien trainees vanuit de verschillende traineeprogramma’s van gemeenten Amsterdam, Delft, Den Haag, de Provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat, Mourik en ons eigen Nationaal Watertraineeship deden daarom mee aan de WaterStraat Traineechallenge. In opdracht van niemand minder dan de deltacommissaris Wim Kuijken, werden zij uitgedaagd om mee te denken over deze enorme maatschappelijke uitdagingen.
In teams van 5-6 trainees zijn zij aan de slag gegaan om een manier te bedenken om klimaatadaptieve en innovatieve oplossingen, die getest zijn in de proeftuin de WaterStraat, naar de echte openbare ruimte te brengen. Daarnaast moesten zij een helder concept bedenken om het toepassen van deze innovaties zo goed mogelijk in hun eigen organisatie te laten landen.
Ben je benieuwd wat hieruit is gekomen? Op 5 oktober presenteren de WaterStraattrainees hun ideeën tijdens de projectpresentatiebijeenkomst van het Nationaal Watertraineeship op de Wageningen Universiteit. Kom ook en stem mee op het beste WaterStraatidee!