In april zijn acht jonge professionals van Waternet begonnen met het Nationaal Watertraineeship. Jolijn Camfferman, recruiter stages en traineeships bij Waternet: “Intern hadden we al de Waternet Academie. Hier kunnen onze medewerkers allerlei trainingen volgen. Toch wilden we meer. Om jong talent aan ons te binden, willen we starters de kans geven om zich in de diepte én in de breedte te ontwikkelen. We willen dus meer aandacht geven aan ‘soft skills’. De vraag was alleen: organiseren we dit zelf, of besteden we dit uit aan een partij die hierin gespecialiseerd is? Het werd een tussenvariant. We hebben zelf een groep samengesteld van acht startende Waternetters. Als groep volgen zij het programma van het Nationaal Watertraineeship. ”
“Mijn werk houdt onder andere in dat ik bemiddel voor stages, profielwerkstukken, afstudeeropdrachten en traineeships”, vertelt Jolijn enthousiast. “Daarnaast richt ik me op het ontwikkelstuk. Samen met jonge starters kijk ik wat er nodig is qua leren. Het blijft leuk om te zien hoe iemand binnenkomt, klaar om de arbeidsmarkt te bestormen. Je ziet ze groeien en een hele ontwikkeling doormaken. Het klinkt misschien cliché, maar jongeren zijn écht de toekomst.”
Uitdagingen vragen om jong talent
De NWT-Waternetgroep ging in april van start. “Het is niet de eerste keer dat wij trainees van het NWT binnen onze organisatie hebben”, zegt Jolijn. “Het is wél de eerste keer dat we de trainees zelf hebben geworven. Ze zijn dus gewoon bij ons in dienst, maar het NWT verzorgt het complete ontwikkelprogramma.” Dat Jolijn de samenwerking opzocht met het NWT heeft meerdere redenen. “We zijn bij Waternet onder andere bezig met klimaatadaptatie en de digitale transitie”, vertelt ze. “We hebben behoefte aan game changers met nieuwe ideeën. Helaas valt het met de huidige krapte op de arbeidsmarkt niet mee om jong talent aan je te binden. Het is dus een must om te investeren in jongeren en wij doen dat door hen een compleet ontwikkelprogramma te bieden. Vanuit de Waternetacademie hebben we inhoudelijk ontzettend veel te bieden, maar wat de soft skills betreft staat het NWT-programma als een huis.”
Aan een half woord genoeg
Douwe de Voogt is een van de NWT-Waternettrainees. “Binnen Waternet houd ik me bezig met het programma Rainproof”, vertelt hij. “Gezien de klimaatverandering is ons doel om het waterbewustzijn in Amsterdam te vergroten. Het NWT wilde ik er heel graag bij doen, want ik wil werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Wat me opvalt, is hoe snel het kan gaan. Onze trainster, Dorien Suntjens, geeft ons allerlei tools en oefeningen waardoor we onszelf beter leren kennen. We delen best wel persoonlijke dingen, waardoor we een hechte band hebben opgebouwd. Doordat we binnen dezelfde organisatie werken, begrijpen we elkaar snel en kunnen we elkaar ook goed helpen.”
Lijntjes door de organisatie
Douwe vindt het leuk dat de NWT-Waternettrainees in heel verschillende delen van de organisatie werken. “Normaal zouden we elkaar misschien nooit zijn tegengekomen”, zegt hij, “maar nu zijn de lijntjes er wel. Daardoor krijg ik een beter beeld van de organisatie als geheel. De gezamenlijke traineeprojecten waarbij we een kwartaal lang aan een casus werken doen we trouwens wel met NWT-trainees van andere organisaties. Ik ben net begonnen met een project bij Rijnland. Genoeg kansen dus om mezelf, Waternet en de watersector te leren kennen.”