In juni is het European Junior Water Programme (EJWP) van start gegaan. De eerste groep die dit tweejarige ontwikkelprogramma doorloopt, bestaat uit acht jonge professionals afkomstig uit Engeland, Italië, Slowakije, Roemenië, België, Noorwegen en Nederland. In juni volgden zij hun eerste trainingsweek in Brussel. Begin september volgden zij de tweede trainingsweek. Hiervoor kwamen de deelnemers naar Nederland.
In de aanloop naar deze week spraken we met Mathilde de Jongh, werkzaam bij het hoogheemraadschap van Delfland. Zij vertelt enthousiast over het leerzame én gezellige programma, waaronder een heuse Water Cycling Tour.

Peru, Bangladesh, Kenia en Spanje, Mathilde heeft tijdens haar bachelor civiele techniek en haar master internationaal land- en watermanagement al heel wat van de wereld gezien. Inmiddels werkt ze al ruim drie jaar bij Delfland als beleidsadviseur waterketen, maar ze blijft internationaal georiënteerd. “Toen ik het EJWP op LinkedIn voorbij zag komen, was mijn interesse meteen gewekt”, vertelt ze. “Het leek me leuk om me te verdiepen in de Europese watersector en tegelijkertijd aan mijn persoonlijke ontwikkeling werken. Mijn teamleider vond het ook een unieke kans en ik kreeg toestemming.”

Meer Europese samenwerking

Het EJWP is een ontwikkelprogramma waarbij de deelnemers gedurende twee jaar eens per kwartaal samenkomen. Elke trainingsweek vindt plaats in een ander land. Het programma is ontwikkeld door het Nationaal Watertraineeship en Wetskills, ondersteund door het Europese water platform Water Europe. Achterliggende gedachte van het EJWP is dat op Europees niveau meer samenwerking noodzakelijk is om te komen tot een duurzame toekomst met schoon, veilig en voldoende water. Het EJWP biedt deelnemers de kans om relevante kennis en ervaring op te doen buiten hun eigen organisatie en buiten hun eigen land. Dat zij daarbij een groot netwerk opbouwen is waardevol voor de organisaties waar de deelnemers werkzaam zijn. Deze organisaties dienen bovendien vraagstukken in waar de deelnemers gezamenlijk mee aan de slag gaan.

Project human capital

De eerste trainingsweek van het EJWP vond plaats in juni, tegelijkertijd met het congres Water Innovation Europe in Brussel. “Het was een intensieve week”, herinnert Mathilde zich. “Ik heb kennis gemaakt met de andere deelnemers en samen hebben we verschillende trainingen gevolgd van onze trainster Jennifer Cronick. Er was bijvoorbeeld veel aandacht voor personal leadership. Ook hebben we van Water Europe onze eerste opdracht gekregen. In de afgelopen periode hebben we als groep onderzocht hoe het ervoor staat met het human capital beleid in de Europese watersector. Per tweetal hebben we een hoofdstuk geschreven. Samenwerken via Skype is best even wennen, maar het is goed te doen. De resultaten van ons onderzoek, presenteren we tijdens onze trainingsweek in september.”

Interessante week

“We hebben een vol programma in september”, vervolgt Mathilde. “We presenteren de project projectresultaten en we krijgen ook weer trainingen van Jennifer. Onder andere over communicatie en samenwerken. Verder verzorgen we vanuit Delfland een masterclass over stakeholdermanagement en de mutual gains approach. Dit zijn methodieken die we bij Delfland gebruiken om met verschillende partijen samen te werken en om over elkaars belangen te  communiceren. Een omgevingsmanager vertelt iets over zijn ervaring met projecten op het gebied van waterkeringen. De trainingsweek is ook de kick-off van de nieuwe projecten vanuit deelnemende organisaties. Meer over het project dat we vanuit Delfland indienen, lees je in dit artikel.”

Water cycling tour

De groep EJWP-ers heeft elkaar in Brussel al goed leren kennen, maar Mathilde vindt het nog te vroeg om aan te geven wat precies de culturele verschillen zijn. “In ieder geval zijn we allemaal nieuwsgierig naar dit werkveld en naar cultuurverschillen en overeenkomsten”, zegt ze. “Omdat fietsen natuurlijk typisch Nederlands is, organiseer ik tijdens de trainingsweek ook een Water Cycling Tour. We fietsen eerst naar natuurgebied Meijendel bij Wassenaar voor een rondleiding door de drinkwaterduinen van Dunea. Vanaf daar gaan we naar Scheveningen. Daar vertel ik iets over de boulevard en we eten natuurlijk ook een visje. Behalve de EJWP-deelnemers zijn ook Jong Dunea en Jong Delfland uitgenodigd. Ik hoop dat het weer een geslaagde week wordt!”

keyboard_arrow_up