“In een traineeship draai je zelf aan de knoppen en breng je je studie in de praktijk”
Interview met Noortje van Zijl, oud-trainee bij de waterschappen
Na je studie aan de slag in de waterwereld? Een traineeship is de ideale start van je carrière. Je doet veel praktijkervaring op en ontwikkelt snel een netwerk van gelijkgestemden. Dat ontdekte ook Noortje van Zijl, die via het Nationaal Watertraineeship na haar studie begon als trainee bij de Unie van Waterschappen. En dat beviel goed: inmiddels werkt ze voor Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland. We vroegen haar waarom het slim én leuk is om je carrière te beginnen als trainee bij de waterschappen.
Hoe kwam je op het idee om een traineeship bij de waterschappen te doen?
“Ik wist al een beetje wat de waterschappen doen, doordat mijn vader bij Waterschap Brabantse Delta werkt. Hij is technisch manager in de bouw van rioolwaterzuiveringsinstallaties. Na mijn studie communicatiewetenschap wilde ik iets maatschappelijk relevants doen. Ik had nooit gedacht aan een traineeship, tot ik op werkenvoornederland.nl de vacature van trainee communicatie bij de Unie van Waterschappen voorbij zag komen. De waterschappen doen goed werk voor de natuur en het milieu. Dat vond ik belangrijk. Het traineeship zelf vond ik interessant omdat het een kans geeft om geleidelijk meer praktijkervaring op te doen. Op de universiteit leer je vooral uit boeken. Bij een traineeship ligt de focus op je ontwikkeling: je brengt je studie in de praktijk en draait zelf aan de knoppen. Daarmee viel in die vacature alles op z’n plek.”
Hoe ziet een traineeship eruit?
“Van maandag tot en met donderdag werk je in de organisatie, en iedere vrijdag is traineeshipdag. Dan heb je dagen gericht op persoonlijke ontwikkeling, of werk je samen met een groepje van vier of vijf mede-trainees aan projecten bij andere organisaties. Ik deed dat bij Wetterskip Fryslân, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, de gemeente Amsterdam en bij de Unie van Waterschappen zelf. In de projecten ga je aan de slag met een praktijkvraag van de organisatie, en die voer je daar op de werkvloer uit. Je ziet op die manier verschillende organisaties vanbinnen, en het is leuk om samen te werken met de andere trainees.”
Wat deed je allemaal bij de Unie van Waterschappen?
“Ik had drie afgebakende projecten, die we vooraf vaststelden. Dat was heel overzichtelijk. In het eerste jaar werkte ik aan een campagne voor meer waterbewustzijn onder inwoners, deed ik onderzoek naar hoe de lobby van de Unie werd ontvangen, en hielp ik mee aan de website unievanwaterschappen.nl. Ook deed ik redactie voor de Unie-website. Daar komen alle onderwerpen voorbij, waardoor je snel veel leert.”
“Een traineeship geeft veel ruimte om veel verschillende aspecten van het werk én de sector te verkennen”
“Het tweede jaar wilde ik me verder ontwikkelen in woordvoering. Ik richtte me daarvoor op het dossier muskusrattenbestrijding: ik schreef een persbericht, waar ik zelf onder stond als contactpersoon, en beantwoordde voor het eerst persvragen. Heel leuk dat ik de ruimte kreeg om daarmee te oefenen. Van de trainees bij de waterschappen hoorde ik ook terug dat ze die ruimte zo ervaarden: alles mag, als je het maar aangeeft.”
Waarin verschilt een traineeship van een juniorfunctie?
“In een traineeship is meer ruimte voor je ontwikkeling. Je hebt iedere week een gesprek met je begeleider, over hoe het gaat, wat je uit je traineeship wil halen, wat je nog spannend of moeilijk vindt. Dat is heel fijn. Mijn leidinggevende zei tegen me: ga maar een keer goed op je bek, nu kan het, daar leer je het meest van. Tegen een junior wordt dat toch minder snel gezegd.”
Met hoeveel trainees deed je dit programma?
“Mijn lichting bestond uit 31 trainees, voornamelijk van technische studies, hydrologie of aardwetenschappen. Heel leuk dat mensen met zoveel verschillende achtergronden, maar wel dezelfde interesses samenkomen. En het is fijn om met elkaar te starten. Je kunt ervaringen uitwisselen, als je ergens over twijfelt vragen hoe anderen dat doen. Na het traineeship maakten we een Excelbestand met de startsalarissen van iedereen, super handig om te weten wat normaal is om te vragen. Nu, een jaar later, spreken we elkaar nog steeds in de appgroep en organiseren we nog regelmatig borrels. Dat is het grootste cadeau van het traineeship: het netwerk dat je er opdoet.”