Welk werk doe je momenteel en met welk thema houd je je bezig?
“Ik werk op dit moment als Coördinator Internationaal bij het Programmabureau Stroomgebied Maas. Daar doe ik de afstemming op het gebied van waterkwaliteit, waterbeschikbaarheid, wateroverlast en crisismanagement voor het Nederlandse Maasstroomgebied met onze buurlanden (Duitsland en België).”
Hoe ziet een gemiddelde werkdag er bij jou uit?
“Dat verschilt per dag, maar over het algemeen bestaat een werkdag uit veel coördinerende taken (afstemmen en organiseren). Op maandagen hebben we onze vaste teamdag en zitten we samen met ons kleine team (bestaande uit 5 personen) op ons kantoor in Eindhoven. We hebben als programmabureau een coördinerende en faciliterende functie en verbinden allerlei lijntjes en contacten met elkaar. Aangezien we een samenwerkingsverband zijn zit ik op andere dagen vaak bij andere waterschappen of provincies binnen het Maasstroomgebied op kantoor voor overleg en afstemming. Soms ben ik in Den Haag te vinden voor buitenland overleggen of afstemming met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en daarnaast ben ik uiteraard ook regelmatig in het buitenland voor overleggen, veldbezoeken of het onderhouden van relaties met onze buurlanden.”
Wat spreekt je aan in je werk?
“Ten eerste, de afwisseling en spontaniteit van werkzaamheden. De ene dag ben ik op veldbezoek bij de Vlaamse Milieumaatschappij, de andere dag ben ik bij een Benelux-Waterdag in Maastricht en weer een andere dag lekker thuis achter een bureau mails aan het beantwoorden. Ten tweede, de vele contacten die ik heb met collega’s op regionaal, nationaal en internationaal niveau, zowel ambtelijk als bestuurlijk. En tot slot ook de relevantie van het werk. Nederland kan worden gezien als het Maasafvoerputje en is in die positie ook heel afhankelijk van haar bovenstroomse buurlanden. Een goede afstemming met onze buurlanden (zeker met het oog op het veranderende klimaat) is cruciaal!”
Wat voor een profiel past er bij deze functie?
“Ik denk iemand die verbindend kan optreden, goed kan communiceren en het daarnaast ook leuk vindt om strategisch na te denken over de toekomst en samenwerking met onze buurlanden.”
Waarom heb je voor het traineeship gekozen?
“Ik wilde zelf graag een traineeship doen in de watersector. Het voelde na mijn studie nog niet goed om meteen in een baan te duiken (deels omdat ik ook geen waterachtergrond heb). Ik wilde graag nog veel ruimte hebben om te kunnen leren en ook bezig zijn met mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik denk dat dat overigens voor veel mensen uit mijn generatie (Generatie Y, de Millennials) geldt. Tijdens mijn stage bij waterschap Limburg kwam ik verschillende mensen tegen die het NWT hadden gedaan en iedereen was daar zeer over te spreken. De keuze was daarmee snel gemaakt!”
Hoe bevalt het combineren van je werk met het traineeship?
“Heel goed! Soms zijn er even wat drukkere periodes, maar over het algemeen valt het traineeship goed met werk te combineren. Bovendien ligt het er ook net aan hoeveel tijd je er zelf in wilt steken. Er worden ontelbaar veel goede initiatieven, excursies en kansen aangeboden vanuit het traineeship en daar moet je soms een afweging in maken. Maar over het algemeen zou mijn advies zijn om de vrijdagen echt te benutten voor jouw persoonlijke ontwikkeling en daarnaast zoveel mogelijk kansen aan te grijpen, aangezien je hier bewust de ruimte voor krijgt als trainee en je je bovendien altijd kunt verschuilen achter de ‘ik ben nog maar een trainee en leer nog alles kennen’-tactiek 😉.”
In hoeverre zou je andere aanraden om het traineeship te volgen?
“Ik zou het Nationaal Watertraineeship aan iedereen aanbevelen! Het is zo belangrijk om bij je eerste baan de ruimte te krijgen om jezelf te ontwikkelen en te leren wat je echt leuk vindt om te doen binnen de watersector. Je krijgt de kans om echt de tijd te nemen om te ontdekken wat bij jou past. Zo heb ik vanuit het traineeship de kans gekregen op tijdens een kennisfestival een paneldiscussie te modereren voor een zaal van 150 mensen. Ontzettend spannend, maar ik waardeer het heel erg dat die kans en ruimte mij wordt geboden binnen het traineeship. Bovendien krijg je ook de unieke kans op een kijkje te nemen op andere afdelingen of zelf binnen andere organisaties. Tot slot helpt het enorm om regelmatig met leeftijdsgenoten te kunnen praten die voor vergelijkbare situaties of uitdagingen staan.”
Wat heb je gedurende jouw werkperiode tot nu toe geleerd?
“Poeh, dat is een lastige vraag! Heel veel! Zowel op inhoudelijk, procesmatig als ook persoonlijk vlak. Ik heb geen ‘waterachtergrond’ qua studie. Dus in eerste instantie heb ik in het afgelopen jaar heel veel inhoudelijke kennis opgedaan over het Maasstroomgebied en governance structuren in binnen- en buitenland. Daarnaast heb ik vooral geleerd hoe je strategisch iets voor elkaar kunt krijgen op zowel ambtelijk als bestuurlijk niveau. Welke personen heb je nodig en hoe pak je iets het beste aan en wie heb je wel (of juist niet) nodig?
Ook heb ik afgelopen jaar veel geleerd over cultuurverschillen. België en Duitsland mogen dan wel onze buurlanden zijn, maar functioneren op organisatorisch vlak heel anders dan Nederland. Het duurt even voordat je bepaalde reacties van onze buurlanden beter leert begrijpen. Tegelijkertijd besef ik mij ook heel goed dat er nog van alles te leren valt en dat (gelukkig) nog niet alles perfect gaat. Dat maakt het werk ook juist zo leuk en uitdagend.”
Wat heb je tijdens het traineeship tot nu toe geleerd?
“Ik heb ten eerste veel over mijzelf geleerd en waarom ik bepaalde dingen doe zoals ik ze doe. Ik ben best perfectionistisch, wat aan de ene kant een kracht is, maar soms ook een uitdaging. Ik heb tijdens het traineeship geleerd hoe ik hier beter mee kan omgaan.
Inhoudelijk heb ik tijdens het traineeship ontzettend veel geleerd over Water en Bodem Sturend. Het hoogtepunt tot nu toe was het bezoek aan minister Harbers om persoonlijk onze reactie op de Kamerbrief Water- en Bodem Sturend te overhandigen. Ik had nooit verwacht dat dat zou lukken en heb misschien ook wel geleerd dat als je ergens vol voor gaat, er vaak meer mogelijk is dan je denkt :)”
Hoe ben jij bij je huidige werk terecht gekomen?
“Daar ben ik echt een beetje ingerold. Ik liep voor mijn master stage bij Waterschap Limburg en ben op een gegeven moment in contact gekomen met mijn voorganger Maarten van Wel om meer informatie te krijgen over het Nationaal Watertraineeship. Uiteindelijk ben ik dus op zijn functie terecht gekomen en is Maarten nu werkzaam als talentmanager bij het NWT.”
Heb je nog tips voor toekomstige trainees bij hun oriëntatiefase?
“Twijfel niet om te starten met het traineeship! Twee jaar vliegt voorbij en het is het helemaal waard. Ik ben zelfs al een beetje treurig dat ik al over de helft ben. Verder wil ik nog de tip meegeven om echt de tijd en ruimte te nemen tijdens het traineeship om te ontdekken wat je leuk vindt. Ga ook langs op andere afdelingen, bij andere organisaties en ga vooral mee op de onvergetelijke excursies, zoals bijvoorbeeld de kano-excursie op de Allier in Frankrijk!”