Welk werk doe je momenteel en met welk thema houd je je bezig?
Ik voer bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) diverse werkzaamheden uit. Ik werk twee dagen in de week bij het cluster kennis & ontwikkeling waterveiligheid: Hier werk ik aan een beleidsvraagstuk voor buitendijkse gebieden en aan een ambitieus project genaamd ‘Waterveiligheid 2030’. Binnen dit laatstgenoemde project onderzoeken we mogelijkheden om met drones, artificial intelligence en slimme data dijken te inspecteren en een ‘live’ inzicht te krijgen in de sterkte van dijken. Ik werk verder nog een dag als hydroloog aan een groot vismigratie verbeteringsproject tussen de Waddenzee en het IJsselmeer, en daarnaast sluit ik nog een dag in de week aan als beheerder bij een HWBP (Hoogwaterbeschermingsprogramma) dijkversterkingsproject in Schellingwoude. Ik houd mij dus met uiteenlopende werkzaamheden bezig binnen de thema’s waterveiligheid en hydrologie. Deze splitsing vind ik ook het leuke aan mijn werk, aangezien ik snel de organisatie leerde kennen, en ik snel veel uiteenlopende praktijkkennis opdeed in de twee disciplines.
Hoe ziet een gemiddelde werkdag er bij jou uit?
Binnen de projecten waaraan ik werk vind veel overleg plaats met de projectteams. Op een gemiddelde werkdag ben ik ongeveer de helft van mijn tijd kwijt aan verschillende overleggen, de andere helft gebruik ik om mails te beantwoorden en werk voor de projecten uit te voeren. Tussen de middag lunch ik altijd met collega’s en lopen wij buiten altijd een rondje.
Wat spreekt je aan in je werk?
De grote verscheidenheid aan werkzaamheden spreekt mij erg aan in mijn werk. Daarnaast werk je bij waterschappen echt aan concrete projecten, met een aanpakmentaliteit, en een mooie afwisseling tussen theorie en praktijk. Hierdoor kan je echt maatschappelijk impact maken. Dit is dan ook mijn drive voor het werk dat ik doe.
Wat voor een profiel past er bij deze functie?
Binnen dit werk best een profiel van iemand die snel kan schakelen, vanuit de inhoud goede input durft te geven bij de projecten, snel verbanden ziet, een teamplayer is en zelfstandig kan werken aan bijvoorbeeld een hydrologisch vraagstuk.
Waarom heb je voor het traineeship gekozen?
Nadat ik mijn MSc Hydrologie aan de VU had afgerond wist ik eigenlijk niet precies wat ik wilde gaan doen qua werk. Ik had nooit stagegelopen of mijn scriptie voor een bedrijf geschreven. ‘De arbeidsmarkt opgaan’ voldoende voor mij als een grote stap. Ik heb dan ook voor dit traineeship gekozen om de watersector te gaan ontdekken en te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast wilde ik mijzelf verder ontwikkelen ‘in de praktijk’ en met alles wat er komt kijken bij de eerste werkzame jaren. Verder sprak het sociale aspect van het traineeship mij erg aan.
Hoe bevalt het combineren van je werk met het traineeship?
De combinatie tussen het werk bij HHNK en het traineeship bevalt erg goed. De traineeshipdagen op de vrijdag zijn altijd top door de verscheidenheid aan dingen die je die dag kunt doen, denk aan trainingen, projecten, op bezoek bij, excursies en ontwikkelgroepen.
In hoeverre zou je andere aanraden om het traineeship te volgen?
Ik raad mensen die aan de start van het werkleven staan zeker aan om het traineeship te volgen. De skills en inzichten die je meekrijgt zijn echt van onschatbare waarde en ook meteen toepasbaar. Je leert de watersector daarnaast in zijn breedste vorm kennen en bouwt een groot netwerk op.
Wat heb je gedurende jouw werkperiode tot nu toe geleerd?
Ik heb gedurende mijn werkperiode vooral geleerd dat je best kritisch mag zijn op bijvoorbeeld processen, en dat jouw input altijd erg gewaardeerd wordt. Je hebt in veel gevallen meer kennis en kunde dan je soms denkt in een nieuwe omgeving.
Wat heb je tijdens het traineeship tot nu toe geleerd?
Tijdens het traineeship heb ik vooral veel geleerd om mijzelf in een werkomgeving, denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende vragen: In welke omgeving werk ik het liefst en het effectiefst? Wat zijn mijn valkuilen? Wat zijn voor mij moeilijke situaties? Hoe handel ik in zo een situatie en wat zou ik hierin anders kunnen doen in het vervolg? Daarnaast leer je ook om dingen te organiseren, projecten te leiden en je sociale skills verder te ontwikkelen.
Hoe ben jij bij je huidige werk terecht gekomen? Heb je nog tips voor toekomstige trainees bij hun oriëntatiefase?
Ik ben bij mijn huidige werk terecht gekomen via het NWT. Ik heb enkele sollicitaties gehad bij verschillende organisaties. De klik in de sollicitatie met mijn huidige clusterhoofd was er gelijk. We dronken een koffietje in een café, hadden een ontspannen gesprek en spraken al snel over de kansen die hij voor mij zag binnen de organisatie. Ik wil de trainees die in de oriëntatiefase zitten voor het zoeken naar een baan dan ook meegeven om bij veel verschillende organisaties op gesprek te gaan: ook al lijkt het je misschien helemaal niks. Je leert hier altijd van en je hebt snel genoeg door of de klik er is en of iets bij je past of niet.