Excursie Allier, Frankrijk  

Eind juni is er een groep trainees afgereisd naar de rivier de Allier in Frankrijk. De excursie is in samenwerking met Smart Rivers georganiseerd om zo meer inzicht te krijgen in het riviersysteem van de Allier. Met als uiteindelijke doel de opgedane kennis toe te passen in het werk van de trainees.

De Allier is een van de laatste vrij-stromende rivieren van Europa, dat wil zeggen dat deze in-het-centraal-massief-ontspringende rivier nog vrij kan meanderen, er vrijwel geen obstakels in de rivier zijn aangebracht om erosie tegen te gaan en het waterniveau (vrijwel) niet kunstmatig hoog wordt gehouden met stuwen. Hoe de rivieren in Nederland in het teken staan van verschillende functies met een grote rol weggelegd voor scheepvaart, staat de Allier in het teken van de natuurlijke processen van de rivier en de prachtige biodiversiteit die daar mee gemoeid gaat. Het programma bestond uit drie dagen kanoën, waarin er 1 nacht wild is gekampeerd op een grindoever van de Allier.

De eerste dag van de excursie begon een kleine 30 kilometer bovenstrooms van de camping en stond in het teken van kennismaken. Kennismaken met het soort kano dat ze gingen gebruiken, kennismaken met elkaar én kennismaken met de rivier. Door met de kano de Allier af te dalen en de omgeving in hen op te nemen kregen de trainees de kans zich te verwonderen over de natuurlijke schoonheid en ruige karakter van de rivier. Wat direct opviel waren de grote hoeveelheid volledige bomen in het water. Het was dan ook zaak om hier goed omheen te sturen. Tijdens de pauzes werden er colleges gegeven door Alphons van Winden over de rivier zijn oorsprong, karakteristieken en omgeving.

Na nog een comfortabele nacht op de camping geslapen te hebben en met de slaapspullen in de kano’s begon de tweede dag. Op deze dag waren er opnieuw colleges over de rivier en zijn processen. Daarnaast werd er door Keesjan van den Herik verteld over de ervaringen en uitdagingen bij het integraal aanpakken van rivierprojecten in zijn werk. Richting het einde van de dag, op een mooie brede grindoever, werden de tenten opgezet, waarna er van een paar borrels werd genoten in het stromende water van de Allier.

De derde dag begon met een schitterende dageraad boven de Allier, waarna alle spullen weer in de kano’s werden geladen, om de kano’s af te duwen en koers te zetten naar een van de weinige stuwen in de Allier. Na de spectaculaire stroomversnelling over de stuw vonden er nog twee colleges plaats met daarin centraal de opdracht om over de vormgeving van een nevengeul na te denken.

Trainee Mathijs blikt terug: “Alles bij elkaar waren het een paar mooie dagen met een mooie mix van theorie en activiteit in een prachtige omgeving. Het deed mij denken aan de veldwerken, die ik tijdens mijn studie heb gehad. Alleen heb ik toen niet mijn eerste ijsvogel gespot 😉”

 

 

 

Logo watersplash orange and blue with company name

Meer Nieuws

NIEUW!! NATIONAAL TRAINEESHIP LANDELIJK GEBIED

Meld je nu aan voor het Nationaal Traineeship Landelijk Gebied. We hebben twee informatiebijeenkomsten georganiseerd waar geïnteresseerde opdrachtgevers kennis kunnen maken en vragen kunnen stellen over het programma en alle…
Lees meer
keyboard_arrow_up