Dat is nog eens toeval: twee organisaties hebben rond dezelfde tijd om een excursie naar Brussel te plannen. Het idee lag er bij Jong Waternet én bij een aantal trainees van het Nationaal Watertraineeship en het Nationaal Bodemtraineeship. Het was niet alleen heel praktisch om het samen te organiseren, maar het gaf ook een extra netwerkelement aan de excursie.
Op 10 mei vertrok een volle bus met Jong Waternetters en trainees naar het hart van de Europese Unie. Bij het Europees Parlement werd er een rondleiding verzorgd waarbij de Europese vergaderzaal niet mocht ontbreken. In die zaal vergaderen de 751 leden. Vergeleken bij de Europese zaal lijkt de Tweede Kamer een knusse woonkamer. Bas Eickhout (Europarlementariër van Groenlinks) zou ons te woord staan en al onze brandende vragen beantwoorden, maar door de formatie in Nederland (zo werd ons gezegd) had hij het te druk en werd zijn beleidsmedewerker ondervraagd. Een hectische baan, bleek uit zijn antwoorden.
De volgende stop was bij het Huis van de Nederlandse Provincies. Ine Neven (vertegenwoordiger van Zuid-Holland in het HNP) gaf een interessante inkijk in hoe Zuid Holland omgaat met waterinnovatie.
De gehele dag werden we begeleid door de twee waterlobbyisten Dieter Staat en Jos van den Akker. Ze vertegenwoordigen Vewin en de Unie van Waterschappen in Brussel. 25.000 lobbyisten is Brussel rijk. Toch zijn Dieter en Jos de enige ‘echte' waterlobbyisten die in Brussel rondlopen. De Jong Waternetters en trainees hingen de gehele dag aan hun lippen. Alle clichés werden die dag uit de kast gehaald over het werk van een lobbyist. Dieter en Jos gaven toe veel koffie te drinken, maar ze hadden nog nooit geld onder tafel gekregen voor ‘bepaald' lobbywerk. Ze legden uit dat zij het belangrijk vonden om de juiste boodschap vanuit Nederland over te brengen in Brussel. Uit de verhalen bleek dat het voor hun niet alleen een groot spel of alleen werk is, maar dat ze ook hart hebben voor de watersector.
En zoals zo vaak bij een excursie, was er na het formele deel, tijd om samen te eten. Verspreid over meerdere tafels gingen Jong Waternetters, trainees en de lobbyisten met elkaar in gesprek over welke rol de EU kan innemen met betrekking tot water in Europa. Na heerlijk gegeten en gedronken te hebben pakten de Jong Waternetters de bus terug naar ons kikkerlandje en bleven de trainees slapen in Brussel.
De dag erop werd het EU Water platform WssTP aangedaan. Directeur Durk Krol had een presentatie over de positie van WssTP in Europa. De trainees kwamen er met de vraag of er ook een internationaal water traineeship mogelijk was. Voor deze vraag moet er nog maar eens een groepjes terug, want dat onderwerp is helaas niet aanbod gekomen.
Fotografie: Harriet Hanemaaijer
Geschreven door: Merel Hondebrink