MOOIE START – De Denktank Droogte is van start gegaan met een eerste ontmoeting in Texel. De 10x Texel is een multi-generation challenge; studenten, junioren en senioren doen mee. Nieuwe ideeën en samenwerkingen willen zij vangen door een serie thematische evenementen te organiseren met én door een divers partnernetwerk. We noemen deze serie denktanks. De technische kennis is er, nu begint de zoektocht naar een creatieve oplossing!

De uitdaging
Texel is voor zoetwater volledig afhankelijk van regenwater en de drinkwaterleiding van het vaste land. Voor de landbouw geldt een permanent onttrekkingsverbod waardoor de kans op droogteschade en verzilting groot is. Om duurzame en rendabele landbouw op het eiland mogelijk te houden willen de boeren zelfvoorzienend kunnen zijn wat betreft zoetwater. Tijdens de winter valt er genoeg zoetwater en wordt er zelfs 44 miljoen kuub in zee gepompt. Acacia Water gaat samen met de boeren en overheden op zoek naar oplossingen voor het watertekort. Maar, Nederland is groter dan Texel, hoe kunnen de Texelse boeren een voorbeeld zijn voor de rest van het land? Een mooie uitdaging waarbij de opgedane kennis toegepast wordt op 10 verschillende plekken binnen Nederland.
 

De winst 
Elk team presenteert via Instagram een filmpje met hun idee en gebruikt hierbij de #denktankdroogte, zij ontvangen in ieder geval het boek Nederland Droogte land van René Didde. Daarnaast maken zij kans om tijdens de finale op 21 september hun oplossing te presenteren aan de vakjury. Het winnende team mag het ingebrachte plan daadwerkelijk uitvoeren. 

Voor meer informatie en aanmeldingen ga naar Zoete toekomst voor Texel #denktankdroogte ~ Water Challenges 

 

keyboard_arrow_up