Door trainee Annelise:Wie er op afgelopen 1 november bij was, weet hoe indrukwekkend een evenement als het Deltacongres is. De afgelopen edititie was zelfs de drukstbezochte editie ooit sinds het congres in 2009 in het leven werd geroepen. Meer dan 2000 mensen uit allerlei organisaties uit de Nederlandse watersector waren aanwezig. Er was voor ieder wat wils, zowel qua inhoud als netwerkgelegenheid. Van één-op-één gesprekken aan de stands op de Deltaparade, interactieve groepsgesprekken in de voorziene minitheaters, de wat grotere parallelsessies, tot aan de overvolle plenaire opening waar de eerste Deltacommissaris Wim Kuijken in het zonnetje werd gezet. Als trainees van het NWT (Sarita, Leontine, Matthijs, Marieke en ik), hebben we de kans gekregen om mee te helpen aan één van de parallelsessies en achter de schermen te kijken van dit grote evenement.

Eind juni werden we als trainees uitgenodigd om kennis te maken met de staf van de Deltacommisaris en de partnerorganisaties (o.a. Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Interprovinciaal Overleg en Rijkswaterstaat). Daar werden de vier thema’s van de parallelsessies voorgesteld en elke trainee kon zich aansluiten bij het onderwerp dat haar/hem het meeste lag: zeespiegelstijging, integraal riviermanagement, omgevingsvisies, zoetwater en ruimtelijke adaptatie en de risicodialoog.

Dit project was dus heel anders, dan de andere NWT-projecten omdat we als trainees niet met elkaar samenwerkten in één sessie, maar juist met experts op het onderwerp uit overheidsorganisaties een interactieve, inspirerende parallelsessie moesten neerzetten. In het begin was het dan ook echt zoeken naar wat onze rol was, want deze was niet voor ons uitgetekend, er was dus geen concrete vraag aan ons. Door mee te denken en organisatorisch mee te helpen, hebben we uiteindelijk alle vijf in meer of mindere mate een persoonlijke touch aan de uiteindelijke paralelsessie kunnen geven en ook aan onze persoonlijke leerpunten kunnen werken. Zo heeft trainee Sarita Anjo Travaille, adviseur duurzame gedragsveranderingen, op het podium gekregen van de sessie ‘Zeespiegelstijging, what if… Atlantis’.

Daarnaast hebben we ook meegekregen wat er allemaal vooraf gaat om zo’n parallelsessie op poten te brengen: brainstormsessies en al dan niet geanimeerde discussies houden, dagvoorzitter en sprekers vinden en regelen, draaiboek maken, presentaties tot in de putjes perfect maken… En ook op de dag zelf. Lekker stressen over: of alles er is, of de sprekers wel op tijd komen, of al de micro’s en filmpjes werken… Tenslotte was dit project ook een goede netwerkgelegenheid, tijdens de voorbereiding en op het congres zelf, met mensen waarmee je in je dagelijks werk niet zomaar in contact kom.

Benieuwd naar wat er tijdens onze parallelsessies besproken is geweest? Check dan deze website!

keyboard_arrow_up