Trainee Wesley van Beek over persoonlijke groei Bijdragen aan een betere wereld is voor Wesley van Beek een avontuur dat allerlei vormen aan kan nemen. In het diepe gegooid worden op projecten in het buitenland, maar ook: in eigen land bijdragen aan de digitale transformatie binnen de watersector. Als NWT-trainee en technoloog bij Witteveen+Bos heeft hij zijn draai helemaal gevonden. Hoewel hij regelmatig mediteert, zit hij verder zelden stil. Hij zich bijvoorbeeld ook actief in voor de activiteitencommissie van het NWT.

Alle problemen in de wereld beginnen met een tekort aan communicatie. Vanuit die overtuiging ging Wesley – na een tussenjaar met vrijwilligerswerk in Afrika en een taalcursus in Spanje – communicatiewetenschappen studeren. Dát was het niet helemaal, ontdekte hij al snel. “Wat mijn huisgenoot vertelde over de bachelor Internationaal land- en waterbeheer klonk me daarentegen als muziek in de oren. Veel naar het buitenland en lekker in het diepe gegooid worden.”

Focus op het buitenland

Tijdens zijn studie richtte Wesley zich vooral op waterzuivering. Projecten in Bolivia en Indonesië maakten indruk. “Op Java was bijvoorbeeld helemaal geen centrale afvalwaterzuivering”, vertelt hij. “Daar gebruiken muizen drijvend afval om kanalen over te steken.” Na zijn master watertechnologie vond Wesley de perfecte baan als technoloog bij Witteveen+Bos. “Ik onderzoek nu bijvoorbeeld hoe we regenwater in Singapore kunnen opvangen om de industrie van duurzaam water te voorzien.”

Blijven ontwikkelen

Wesleys deelname aan het NWT was niet meteen vanzelfsprekend. “Witteveen+Bos heeft een intern ontwikkeltraject”, legt hij uit. “Het NWT besteedt echter veel meer tijd en aandacht aan persoonlijke ontwikkeling en communicatievaardigheden. Mezelf leren kennen vind ik belangrijk. Ik mediteer sinds drie jaar regelmatig en ik luister ook naar podcasts van coaches zoals Michael Pilarczyk. Ook zij adviseren om altijd in jezelf te blijven investeren, want je bent zelf je belangrijkste asset. De structuur die het NWT biedt vind ik ideaal, want met een fulltime zou ‘drukdrukdruk’ waarschijnlijk een excuus zijn om er nooit aan toe te komen. Gelukkig stond mijn teamleider ook positief tegenover het NWT.”

Doorpakken

Wat Wesley inmiddels heeft geleerd is dat hij een voorkeur heeft voor ‘rood gedrag’. “Ik hou van dingen doen en doorpakken. Dat merk ik ook in het traineeproject waarbij we met zijn vieren onderzoek doen naar de kansen van data science bij de waterschappen. De digitale transformatie gaat niet vanzelf. Veel waterschappen hebben al wel een data scientist in dienst, maar wat deze precies doet is voor de collega’s van de inhoud vaak nog onduidelijk. Ondertussen heeft de data scientist juist behoefte aan hun input. Hoe zouden mensen van de inhoud in de toekomst willen werken? Hoe kan technologie daarbij helpen? Dit soort knelpunten verzamelen we om uiteindelijk een advies uit te brengen.”

Pubquizzen en wadlopen

Naast het werk moet er ook tijd zijn voor leuke dingen. Vandaar dat Wesley met de NWT-activiteitencommissie zorgt voor leuke uitjes. “Dit zijn activiteiten waarbij huidige en oud trainees elkaar kunnen ontmoeten. Superleuk en handig om meer mensen te leren kennen die ook aan het begin van hun loopbaan staan en die met vergelijkbare dingen bezig zijn. Laatst hebben we met zijn alleen een pubquiz gedaan, komende zomer organiseer ik wadlopen.”

keyboard_arrow_up