Negentig geselecteerde jonge waterprofessionals uit alle windstreken die op één plek samenkomen: dat wordt natuurlijk één grote, bruisende waterspeelplaats. Als trainee van het Nationaal Watertraineeship en als vertegenwoordiger Jong KNW was ik een Young Global Water Leader tijdens Singapore International Water Week. Naast de opluchting dat er in ieder geval nog 89 andere jonge mensen bestaan die het liefst de hele dag over water praten, kreeg ik nog veel meer inzichten als Young Global Water Leader:

1.Zet 90 jonge waterprofessionals in één ruimte en de ideeën vliegen over tafel

De waterpraat gaat de hele dag door, zelfs aan de borreltafel. Met zoveel verschillende expertises en woonplaatsen van over de hele wereld is het moeilijk om niet geïnspireerd te raken. Gegarandeerd kom je met tien nieuwe ideeën voor start ups thuis. Voor zover die start ups niet al bestonden, want vrijwel alle Young Global Water Leaders ondernemen allerlei waterprojecten in hun vrije tijd.

2.Zelfs met een afstand van 12 uur en 16.000 km kun je samenwerken

Al die ideeën voor start ups gaan bij thuiskomst gewoon door. Jonge professionals kunnen elkaar makkelijk vinden. Gedreven door een gedeelde en eindeloze interesse in water werken we samen als global citizens. Whatsappgroepen, Facebookvrienden, gedeelde Google Docs voor nieuwe plannen: Jonge waterprofessionals delen makkelijk en grenzen bestaan niet, alleen een gedeelde interesse in water en de ambitie om bij te dragen aan goed watermanagement.

3.Deel je IMBY ervaringen

Global citizens zijn we zeker, maar cultuurverschillen blijven bestaan en die geven kleur aan discussies. Wat werkt in India, werkt misschien niet in Europa, maar kan in Australië het ei van Columbus zijn. Je moet elkaar dus kunnen vinden. Benader een probleem niet vanuit je eigen achtergrond, maar probeer de lokale context te begrijpen en deel wat er in jouw backyard gebeurt. Het viel op dat de Young Global Water Leaders zonder terughoudendheid hun ideeën deelden. Ons global citizenship gecombineerd met onze eigen culturele inbreng maakt de Young Global Water Leaders een goed team om lokale en internationale vraagstukken op te lossen.

4.Samen met onze voorgangers kunnen we een verschil maken

Jonge waterprofessionals bouwen het liefst aan een netwerk waarin wordt samengewerkt met ervaren professionals. We worden niet graag apart gezet en dat is ook niet nodig. Wij brengen onze global citizenship in, we denken zonder grenzen. Jonge waterprofessionals zijn minder hiërarchisch ingesteld, maar hebben absoluut de kennis, ervaring en netwerken van hun voorgangers nodig. De kunst van het verbinden tussen junior en senior moeten we verder leren. Het is een krachtig middel om wereldwijde doelen te halen. En een goede voedingsbodem voor nieuwe, innovatieve plannen.

5.Gewoon doen

Praten is goed, maar jonge waterprofessionals zijn doeners. Na Singapore kwam er een duidelijk doel naar voren: meer verbinding zoeken met ervaren waterprofessionals en samen met hen waterprojecten opstarten. Te beginnen bij een jonge inbreng in het internationale High-level Panel on Water. De Young Global Water Leaders Summit in Singapore is een goede aanjager geweest om nieuwe waterprojecten op te starten, bestaande waterprojecten uit te diepen en er is een lobby van jonge waterprofessionals gestart om een brug te slaan met onze voorgangers.

 

keyboard_arrow_up