Het brede werkveld van de energietransitie is hard op zoek naar professionals die over de grenzen van hun vakgebied heen kunnen kijken. Het NWT krijgt er daarom een zusje bij: Het Nationaal Energietraineeship. De eerste groep met energietrainees gaat in oktober van start en stoomt onlangs afgestudeerde hbo’ers en wo’ers klaar voor een carrière in een sector die momenteel volop in beweging is.

Nederland streeft naar een volledig duurzame energievoorziening in 2050. Die transitie schreeuwt om nieuwe technologieën en grensoverschrijdende visies en een integrale aanpak. Bijvoorbeeld op het gebied van energie-, water- en bodemsystemen, want die vakgebieden krijgen steeds meer met elkaar te maken.

“De energiesector heeft een groeiende behoefte aan professionals die niet alleen goed opgeleid zijn, maar ook een brede blik hebben”, vertelt Jacob Froling, initiatiefnemer van het Nationaal Energietraineeship. “De energietransitie was al actueel natuurlijk, maar wordt nu echt urgent. Onze trainees worden opgeleid om organisaties in het brede werkveld van de energietransitie te helpen aan oplossingen voor de uitdagingen van de toekomst.”

Energie, water en bodem

Binnen die transitie legt de energiesector een belangrijke claim op land, waardoor natuurlijke water- en bodemsystemen automatisch geraakt worden. Bovendien spelen die systemen een rol bij de opwekking en opslag, bijvoorbeeld door aqua- en geothermie. Daarom gaan de trainees van het Nationaal Energietraineeship veel en nadrukkelijk samenwerken met trainees van het Nationaal Watertraineeship en het Nationaal Bodemtraineeship.

Froling: “Om de energietransitie te doen slagen, zullen er nieuwe systemen moeten ontstaan. Coalities van en korte lijntjes tussen o.a. energieproducenten, netbeheerders, provincies, gemeentes en waterschappen zijn daarvoor noodzakelijk. Onze trainees kunnen daarbij met hun frisse blik en hun onderlinge netwerken een cruciale rol spelen.”

Aansprekend programma

Het Nationaal Energietraineeship biedt jonge professionals een aansprekend programma. Daarin staan persoonlijke ontwikkeling en inzicht in de verschillende sectoren en organisaties centraal.

“Het programma spreekt trainees intrinsiek aan en geeft hun carrières een vliegende start”, aldus Froling. “We leiden ze op tot professionals. Dat zijn mensen die zichzelf goed kennen, hun vak verstaan en klaar staan voor een integrale aanpak. Ook alle deelnemende organisaties zijn enthousiast over onze traineeships, omdat ze merken dat hun medewerkers zich zowel beroepsmatig als persoonlijk razendsnel ontwikkelen.”

Heeft u vragen over het Nationaal Energietraineeship? Neem dan contact op met Jacob Froling via
06 – 50736350 of kijk op www.nationaalenergietraineeship.nl voor meer informatie.

keyboard_arrow_up