Roadtrip voor water: op weg met de vagablondesLaat zien wat je passie is
Dwars door Europa naar de Kaukasus. Lange dagen rijden, ’s avonds de barbecue aan, slapen op een vulkaan onder miljarden sterren, de route voor morgen ongeveer uitgestippeld. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn om je passie te volgen!

Deze zomer reden twee water professionals mee in de eerste editie van ‘The Big Chill’: een rally van Amsterdam naar Tbilisi voor het goede doel. In twee weken reden ze samen met 10 andere pioniers 6.000 kilometer door 13 landen over asfalt, grint en door de modder. Hoe verliep de reis? H2O Job volgde hen. Onderweg met … De Vagablondes!

De Ultieme Challenge

De Challenge is simpel: koop een oude auto, kies uit één van de lokale goede doelen waarvoor jij je wilt inzetten en bereid je voor op de Ultieme Zomerse Roadtrip! De nieuwste rally van de Challenge Club, The Big Chill, gaat om avontuur, uitdaging en outdoor camping. Debby Gruiters en Jenda Terpstra, beiden werkzaam voor IRC, doopten zichzelf De Vagablondes, kochten een oude Mercedes uit 1985, leerden een band verwisselen, en laadden de kofferbak vol met ductape, tie-wraps en allerlei praktisch gerei. De missie is iets minder simpel: Van Amsterdam naar Tbilisi met zo weinig mogelijk brokken en panne onderweg.

De epische route van de Big Chill voert naar Georgië: het land van weidse uitzichten, bergpassen die je fantasie te boven gaan, wijngaarden en wereldberoemde gastvrijheid. De eindbestemming is Tbilisi: een wereldstad vol cultureel erfgoed en traditie. Maar voor het zover is, moeten de teams eerst een uitdagende tocht afleggen.

Glooiende heuvels en Rotsachtige Bergen

Op 1 augustus staan de teams klaar voor vertrek. Met het roadbook in de aanslag rijdt het vrouwenteam samen met de anderen weg uit Amsterdam, nu al blij dat ze ingestapt zijn! Jenda trekt op en rijdt achter de andere teams aan, de horizon tegemoet.

Frisgroene weilanden maken plaats voor glooiende heuvels, die langzaam over gaan in kale rotsachtige bergen. De Mercedes trekt passeert Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, door Kroatië en Bosnië. Vanuit Sarajevo vervolgt de weg langs prachtige helderblauwe meren in Montenegro, mannen met paard en wagen in het straatarme Albanië, door Macedonië en het wonderschone Griekenland. De Zwarte Zee is nu niet ver meer. Daar mondt Europa uit in Turkije, met Istanboel als metropool tussen oost en west. Verderop het droge vulkaanachtige landschap en daarachter het subtropische beloofde land: Georgië.

Ga offroad: vind je eigen weg

Het is bikkelen om elke avond op tijd op bestemming aan te komen. Vaak komen de teams slechts in de buurt. Want het roadbook is meer een leidraad dan een bijbel. Bovendien leidt het de teams offroad. Zo beleef je het land meer dan wanneer je de snelweg volgt, maar je verdwaalt ook wel eens!
De Mercedes hobbelt over zandpaden, langs afgronden, over keien en door kuilen, dwars door diepe plassen en de modder. Helder blauwe rivieren kronkelen ver beneden in de dalen. Hoe laat je zien wat je passie is? Waarschijnlijk hierdoor: door je eigen weg te kiezen. Het wordt hét thema van de reis. “Stop onderweg voor een partijtje voetbal, om te zwemmen, of maak eens een praatje,” geeft de organisator de teams mee. “Laat je verrassen.” Het gaat er om je eigen weg te vinden. Net zoals het water dat doet daar ver beneden ons.

Aandacht voor water: een ander Europa dan je wellicht kent

Vóór vertrek werden Jenda en Debby gestimuleerd een goed doel te kiezen. Als water professionals viel hun keuze op een drinkwater project. Ze besloten om zich in te zetten en geld op te halen voor Sverdlov, een arm dorp in de Noordelijke bergen van Armenië op drie uur rijden vanaf de Georgische hoofdstad Tbilisi.

In Sverlov stamt het oude waterleidingsysteem nog uit de Sovjet-Unie. Na de onafhankelijkheid raakten ze in verval omdat de verantwoordelijke instanties wegvielen. De mensen in Sverdlov zijn arm, en er is geen geld om de leidingen te vervangen. Sverdlov is geen uitzondering in Armenië. Door het gebrek aan investeringen over de jaren en te weinig onderhoud raakten riolering vervallen, werken afvalwaterzuiveringsinstallaties niet meer, en raakte drinkwater raakte besmet door de oude roestende buizen.
En ook Armenië staat niet op zichzelf. Volgens de WHO hebben alleen in Europa nog 19 miljoen mensen geen schoon drinkwater. Het probleem van een gebrek aan schoon drinkwater speelt zich dichterbij af dan wij vaak denken.
Debby vertelt: “Met een relatief klein bedrag kon heel wat vervangen worden. Daar wilden wij graag aan bijdragen. Onze boodschap was duidelijk. Mensen aan schoon drinkwater helpen, daar wil iedereen zich toch voor inzetten? Vanaf toen ging het bijna vanzelf.”

In no time hadden ze een Facebook pagina, een crowdfunding platform, een kleine media campagne opgezet. Terwijl Jenda een radio interview regelde met Radio Den Haag FM en persberichten schreef, zorgde Debby voor een succesvolle benefietavond in Scheveningen. Zo zetten ze hun professionele skills in om iets goeds te doen met het zomerse avontuur.

De tussenstand en een zee van sterren

Onderweg keken de dames af en toe naar de tussenstand: hoeveel zou hun crowdfunding al hebben opgeleverd? Het beoogde bedrag was onderweg in Turkije, vlak voor de grens met Georgië, nog niet bereikt. Maar tijd voor campagne voeren was er niet tijdens het rijden. Op hoop van zegen reed de Mercedes door, nog een kleine 1000 kilometers te gaan – langs de Zwarte Zee, over bergpassen, langs afgelegen dorpjes met lage moskeeën en stalletjes met fruit. Met op het asfalt nieuwe weggebruikers: schapen, geiten, en honden waar de auto’s om heen moeten.
Op een avond als ze niet ver zijn van Georgië ontmoetten de teams elkaar bovenop een berg. Het blijkt een vulkaan te zijn. En als het donker is, een bijzonder spektakel: Miljarden sterren, zonder lichtvervuiling, te zien vanaf de vulkaan waar ze slapen. Beneden in het dal liggen zeven meren. Het is één van de meest indrukwekkende avonden voor de meesten uit de groep.
Aankomst in Georgië en Armenië
En dan, na een lange tocht en héél veel grensovergangen, ligt daar het groene subtropische Georgië. Het klimaat wordt warm en vochtig, de bergpassen volgroen. De tocht gaat dwars door het prachtige landschap en na twee weken non-stop rijden, ligt daar Tbilisi! De bestemming is bereikt.

Bij aankomst in Tbilisi kijken de dames naar de crowdfunding pagina. En wat blijkt? Het is gelukt! Het beoogde bedrag van €3.000 euro dat nodig was is vóór de deadline gehaald! Het beroep op hun vrienden, familie, collega’s, luisteraars naar Radio Den Haag FM en op Facebook heeft gewerkt.

Na een paar dagen rust stappen ze in de bus en bezoeken het project in buurland Armenië, dat op 3 uur rijden ligt. Daar zien ze met eigen ogen wat de crowdfunding actie gaat veranderen.

“Met hulp van WECF en andere internationale organisaties zijn er waterleidingen aangelegd en gerepareerd,” vertelt burgemeester Kamo die hen welkom heet en rondleidt. “Maar nog altijd hebben sommige mensen gezondheidsproblemen doordat het water door de oude leidingen stroomt,” legt hij uit. “Er is nog geld en tijd nodig om het hele systeem aan te pakken, en dankzij jullie inzet kunnen we hier mee verder.”

“Dit was zo bijzonder!”, vertelt Debby na afloop. “We hebben de oude verroestte waterleidingen gezien, en ik vind het echt speciaal dat ik – en iedereen uit mijn omgeving – bijdraagt aan betere voorzieningen in dit dorp. Met onze bijdrage zullen de laatste mensen hopelijk aangesloten worden, of zal een deel van de oude leidingen vervangen kunnen worden.”

Young Professionals opgelet: Vind je eigen weg!

Voor Young Professionals hebben de dames na deze zomer één tip: Zoek je al een tijdje naar die ene baan, wil je opvallen bij eventuele nieuwe werkgever? Doe eens iets geks voor water, zoals deze roadtrip bijvoorbeeld. Maar belangrijker: Vind je eigen weg, ga de uitdaging aan, en laat je leiden door het avontuur.

Ook zin gekregen in avontuur? De roadtrip, The Big Chill, is er volgend jaar weer www.thebigchill.nl
Of neem eens een kijkje op de Facebook Pagina van De Challenge Club voor meer uitdagende rally’s.

Over de Rally en het Waterproject

De rally wordt georganiseerd door de Challenge Club, bekend van de beroemde Amsterdam-Dakar Challenge die nu meer dan tien jaar bestaat, en de rally naar de Noordkaap die gesponsord wordt door 3FM Serious Request. The Big chill is het jongste initiatief van de Challenge Club, en inschrijving voor 2016 is nu geopend.

Het waterproject in Sverdlov, en de andere projecten waar teams van de rally voor rijden, is van de non-profit organisatie Women in Europe for a Common Future (WECF), een internationale ontwikkelingsorganisatie met hoofdkwartier in Utrecht.

keyboard_arrow_up