Op 17 mei organiseerde NWT9 een sessie bij het NKWK: het Nationaal Kennis- en innovatieprogramma Water en Klimaat. Daarbij was ook aandacht voor verjonging in de watersector. Het doel van de sessie van NWT9 was te inspireren met duurzame, innovatieve concepten én te verkennen wat ons nog tegenhoudt om deze concepten op te schalen.

Jonge waterprofessionals verassen met pittige pitches

Vier jonge professionals uit de watersector gaven pitches over innovatieve concepten. Zo lichtte Ariët Kieskamp (NWT9/Unie van Bosgroepen) het concept ‘paludicultuur' toe; het bedrijven van landbouw bij hoge grondwaterstanden. Hoe bij ‘Smart Polders' gemalen ingezet worden als energiecentrales, pitchte Barry Scholten (IF Technology). Tine te Winkel (Acacia Water) vertelde over spaarwater; een methode om zoutschade aan gewassen te beperken. Dat we steden fundamenteel anders moeten gaan bouwen vanwege de grote bevolkingsgroei en dus het water op moeten gaan zoeken, daar wist Rutger de Graaf- van Dinther (Blue21) het publiek van te overtuigen.

Leiderschap is nodig

Ruben Geradts, innovatiemanager bij VPDelta, gaf zijn visie op hoe we met zijn allen dergelijke projecten kunnen realiseren. Simpel gezegd is er nou eenmaal veel geld, tijd en energie nodig voor innovaties. Leiderschap binnen bedrijven is daarom erg belangrijk: initiatieven moeten opgepakt worden. Alleen zo worden innovaties daadwerkelijk gerealiseerd. Een goed voorbeeld is het eerste drijvende paviljoen in Rotterdam, in het kader van Blue21. Last but not least is het belangrijk om om tafel te gaan met de ondernemers onmisbaar.

Geïnspireerd

Tijdens de bijeenkomst verslapte de aandacht van het publiek geen seconde en dat maakte het een energieke, inspirerende sessie. De onderzoekers binnen het NKWK kunnen de resultaten van de discussies over (on)haalbaarheden van innovaties meenemen voor de komende tijd.

keyboard_arrow_up