Het traineeship biedt niet alleen groeikansen voor de trainee, maar ook voor de betrokken organisatie. Dat is in ieder geval de ervaring van Bas Bouwman, teamleider van de afdeling assetmanagement bij drinkwaterbedrijf Oasen. Sinds anderhalf jaar begeleidt hij trainee Janneke Moors. Hij vertelt: “Janneke deed haar afstudeeronderzoek bij ons en daarna hebben we haar een contract aangeboden. Ze kwam zelf met het idee om als watertrainee aan de slag te gaan. Eerst dacht ik: dat kost een hele dag per week! Maar ik zag het ook als een goed investering. Janneke ontwikkelt zich snel en vorig jaar heeft ze ook nog eens met een groep trainees aan een case van ons gewerkt. Bovendien bouwt ze een netwerk op, waar we eventueel gebruik van kunnen maken. Als organisatie die midden in de maatschappij staat, groeien wij dus ook door het traineeship.”

“Janneke werkt bij onze afdeling assetmanagement”, vertelt Bas. “Met onze afdeling zorgen we met name voor het vervangen van leidingen. We hebben ongeveer vierduizend kilometer drinkwaterleidingen. Door zetting van de bodem kunnen de leidingen breken, maar er kunnen ook om andere redenen slijtages en schades ontstaan. Aan de hand van satellietbeelden, ervaringsgegevens en storingsgegevens bepalen wij welke leidingen als eerste vervangen moeten worden.”

Ontwikkelen

Het is de eerste keer dat de afdeling werkt met een trainee. Bas: “Als organisatie stimuleren wij alle medewerkers om zich te blijven ontwikkelen door middel van opleidingen en trainingen, dus een traineeship past hier zeker bij. Toch zei ik niet direct ja, toen Janneke voorstelde om deel te nemen aan het traineeship. Ze werkt hier vijf dagen per week, maar elke vrijdag valt weg voor het traineeship, dus dat is nogal wat. Tegelijkertijd vond ik het een goed idee dat ze dit ging doen. Dankzij het traineeship wordt ze snel wegwijs in de waterwereld als geheel en intervisiebijeenkomsten helpen haar om nieuwe vaardigheden toe te passen op de werkvloer. Dat is waardevol, want Janneke komt van de TU Delft en ze heeft veel in huis, maar in de praktijk leer je pas hoe organisaties werken en hoe de hazen lopen.”

Zeggen wat je denkt

Dat Janneke groeit in haar functie is goed te merken, vindt Bas. “Aanvankelijk was ze
een beetje onzeker en had ze vaak het idee dat anderen het beter wisten. Geen vreemde gedachte met zoveel ervaren collega’s om je heen, maar het is natuurlijk niet altijd waar. Gaandeweg krijgt ze meer zelfvertrouwen en iets wat ik me nog goed herinner is hoe ze, tijdens een bespreking, een stevige inhoudelijke discussie aanging met onze leidinggevende. Dat waren we nog niet van haar gewend en collega’s waren onder de indruk. Misschien vonden ze haar zelfs een beetje te streng! Janneke beseft inmiddels dat ze meer in huis heeft dan ze vaak denkt en ze haar plekje in de organisatie goed inneemt. Er wordt ook echt naar haar geluisterd.”

Ons netwerk groeit óók

“Het mooie van Jannekes traineeship, is natuurlijk dat wij er zelf ook de vruchten van plukken. Niet alleen hebben we een werknemer die zich sterk ontwikkelt, we kregen ook nog eens voor één kwartaal een groep trainees die gezamenlijk aan een case van ons werkte. Wat mij betreft was dit een mooie kans om jonge professionals met verschillende achtergronden te laten meedenken over uitdagingen die we hier hebben. Hun opdracht was om een aanzet te maken voor een effectenkaart. Deze was nodig omdat Oasen de leidingen die moeten worden vervangen alleen prioriteert op basis van de kans dat ze in de toekomst opnieuw gaan lekken. Het effect van lekkende leidingen werd echter nooit meegenomen. Terwijl: een lekke leiding in een dijk richt potentieel veel meer schade kunnen aan dan een lekkende leiding in het buitengebied.”

Jong talent is welkom

“Met het traineeproject kregen we iets waardevols terug voor de tijd dat we Janneke op kantoor moeten ‘missen'”, besluit Bas. “Bovendien breiden we meteen ons eigen netwerk uit. Ik sluit zeker niet uit dat we vaker met trainees gaan werken, want onze sector vergrijst en we komen graag op nieuwe manieren in aanraking met jong talent.”

keyboard_arrow_up