Door (alumni)trainee Peter Hopman:
In de laatste jaar van het Nationaal Watertraineeship mag je tijd besteden aan ‘ontdek de sector’, maar wat is dat eigenlijk? Vorig jaar heb ik onder deze noemer meegewerkt aan de organisatie van het Deltacongres in Leeuwarden. Erg leuk om te kunnen nadenken over het thema van de parallelsessie waterveiligheid en samen met de organisatie bezig te zijn met de praktische kanten een congres voor 1500 man. Dit jaar leek het mij interessant om iemand met veel ervaring binnen de watersector te spreken. Maar wie wil en kan je dan spreken?

In het boek Waterwolven had ik interessante uitspraken gelezen van Sybe Schaap over waterschappen en waterveiligheid. Sybe is 12 jaar lang dijkgraaf geweest bij het waterschap waar ik werk in Zwolle en ambassadeur van het NWT. Op dit moment is Sybe voorzitter van het NWP en Eerste Kamerlid voor de VVD. Via het secretariaat van het NWP heb ik mijzelf begin januari voorgesteld en gevraagd of Sybe een kop koffie wilde drinken. Ik kreeg al snel een reactie terug dat Sybe geïnteresseerd was en zelfs naar Zwolle wilde komen eind januari.

Het gesprek was erg leuk en ongedwongen. We hebben het gehad over zijn ervaringen als dijkgraaf, het proces rond het tot stand komen van de Balgstuw bij Ramspol, de mislukte aanbesteding van de waterkering in het centrum van Kampen, zijn ervaring met de bouwfraude en de aannemerij. Sybe vond het ook interessant om te horen hoe de opvolger van ‘zijn’ waterschap nu georganiseerd is en hoe we nu HWBP projecten uitvoeren. We hebben zelfs ook gesproken over de Donor-wet wat net in behandeling was in de Eerste Kamer. Na een gesprek van ongeveer een uur hebben we door het kantoor gelopen, waarbij Sybe natuurlijk de nodige oud-collega’s heeft ontmoet. Het was erg leuk en interessant om iemand met veel ervaring in de watersector te spreken en kan het iedereen aanraden om te doen.

Peter Hopman
Specialist Waterveiligheid
Waterschap Drents Overijsselse Delta
NWT 12

keyboard_arrow_up