Kun je eigenlijk ook watertrainee worden als je een PhD doet? Dat vroeg Ellen Minkman zich vorig jaar af, terwijl ze al anderhalf jaar promotieonderzoek deed aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ellen wilde graag meer doen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en de universiteit stemde in. Ellen: “Onlangs hadden we een goede training over personal branding. Door dit soort trainingen weet ik steeds beter wat ik kan en wat ik wil.”

“Ik heb in Delft Watermanagement en Wetenschapscommunicatie gestudeerd”, vertelt Ellen. “Nu onderzoek ik aan de Erasmus Universiteit of beleidsideeën uit het Nederlandse waterbeheer in andere landen worden opgepakt, hoe kennis wordt overgedragen en hoe een en ander wordt omgezet in beleid. Tijdens een lunchbijeenkomst van mijn studie had iemand van het Nationaal Watertraineeship wel eens praatje gehouden, maar ik was eigenlijk al vergeten dat het traineeship bestond, totdat een kennis er vorig jaar mee begon. Van haar hoorde ik er steeds meer over en zo raakte ik alsnog geïnteresseerd.”

Compleet programma

“Omdat het traineeship een dag per week vraagt, wilde mijn begeleider natuurlijk graag weten waarom ik dit wilde”, vervolgt Ellen. “Ik heb toen uitgelegd dat ik mezelf tijdens mijn PhD ook ontwikkel, maar dat het me zo aansprak aan het NWT dat je samen met anderen een tweejarig programma doorloopt en dat je trainers hebt die je al die tijd intensief volgen. Ik denk dat ik me zo sneller kan ontwikkelen.”

Groen licht

Ellens begeleider stemde in met een testfase van drie maanden en er kwam een go voor het hele traject. “Nu besteed ik elke vrijdag aan het traineeship”, vertelt Ellen. “Dat gaat prima, want ik kan mijn onderzoeksuren flexibel indelen. Door efficiënt te werken is het traineeship er goed naast te doen. Het is echt zo leuk om dit aan te gaan met allemaal gelijkgestemden binnen de watersector. Nu heb ik de kans om me inhoudelijk te verdiepen, maar ik leer ook hoe ik me opstel in een organisatie. Wat ik over mezelf leer, is dat ik voor de korte termijn al wel goed weet wat ik wil en ik ben heel daadkrachtig, maar wat ik op de lange termijn wil, vind ik lastiger te bepalen.”

Training: personal branding

Ellen: “De training over ‘personal branding’ die we onlangs hadden, ging precies over de vraag wat je op de langere termijn wilt en wat daarbij belangrijk is voor je. Door een aantal vragen te beantwoorden, werd het me steeds duidelijker: ik wil concreet iets bijdragen aan de maatschappij. Eigenlijk dacht ik dat dit afgezaagd was en dat iedereen dat wil, maar iedereen formuleerde net even andere doelen.”

Steviger in mijn schoenen

Dat ze op de werkvloer profiteert van de trainingen, merkt Ellen wel. “Ik geef nu bijvoorbeeld duidelijker aan wat ik wel of niet ga doen in plaats van telkens om bevestiging te vragen en mijn begeleiders zijn positief. Ze ondersteunen me hierin en toen ik een keer – naar aanleiding van een NWT-training – voorstelde om een bepaalde bespreking af te maken, omdat voor mijn gevoel niet alles besproken was, werd hier positief op gereageerd. Zo voel ik dat ik steeds meer grip krijg op mijn PhD-proces.”

keyboard_arrow_up