Zet ervaren professionals uit verschillende sectoren bij elkaar en laat ze nadenken over een complex, organisatie-overschrijdend vraagstuk. Dat is het concept van Project24. Doel: antwoorden vinden op maatschappelijke problemen. Na een geslaagde pilot start in september de tweede groep.

“PROJECT24 wil problemen oplossen”, vertelt Jaap Feil, initiatiefnemer van het project. “Nu gebeurt dat vaak niet, want veel problemen hebben geen eigenaar. Wie is er bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de klimaatverandering? En welke organisatie geeft zijn toch al druk-druk-drukke werknemers tijd om zich hiermee bezig te houden? Veel organisaties zitten vast op hun eigen eilandje. PROJECT24 brengt daar verandering in.”

Doorbraken

In september zijn de eerste twee groepen van PROJECT24 gestart. Feil: “Deelnemers zijn onder andere beleidsmedewerkers van overheden, ICT-ers, mensen van adviesbureaus en directeuren. Een jaar lang werken ze een dag per maand samen aan een project. Momenteel onderzoekt een groep voor gemeente Den Haag hoe de stad weerbaarder kan worden op aspecten zoals waterveiligheid en sociale problemen. De andere groep onderzoekt voor ZLTO hoe individuele agrariërs een rol kunnen spelen in klimaatadaptieve landbouw.’

Het mes snijdt aan twee kanten

“Opdrachtgevers zijn blij met PROJECT24”, zegt Feil, “want de professionals die zij over de vloer krijgen, komen met een frisse blik en een breder perspectief. Dit leidt tot nieuwe inzichten en hopelijk tot doorbraken. Er komt in ieder geval ontzettend veel energie vrij. De deelnemende professionals zien PROJECT24 als mooie een kans om eens over organisatiegrenzen heen te kijken en tegelijkertijd bij te dragen aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Ze zijn ook enthousiast over het persoonlijke ontwikkelprogramma dat onderdeel uitmaakt van het project.”

Binnen en buiten de watersector

Het idee voor PROJECT24 kwam voor Feil, die ook directeur is van het Nationaal Watertraineeship, niet uit de lucht vallen. “Waar het traineeship bedoeld is voor jonge professionals, is PROJECT24 meer gericht op de ervaren professionals”, zegt hij. “En we beperken ons niet tot de watersector.”

Doe ook mee aan PROJECT24!

Ben jij een professional en wil je samen met andere grensverleggers van start? Of zit je organisatie met een complex project? Geef je op voor de groep van september 2017!

Meer informatie vind je op project-24.nl.

keyboard_arrow_up