Door trainee Karst:
Het traineeproject van de Erasmus Universiteit over de Marker Wadden was veruit het populairst onder de trainees deze projectperiode. Niet heel verwonderlijk omdat de realisatie van de eilanden, Nederland opnieuw letterlijk op de kaart heeft gezet. Een excursie naar de Marker Wadden is natuurlijk ook geen straf. We kregen twee tot keer toe kans om voet aan wal te zetten op een van de eilanden, die volgens Natuurmonumenten een waar vogelparadijs gaan vormen.

Rond 2021 wordt het laatste eiland opgeleverd door Boskalis. Daarna is er nog veel onzeker over hoe de eilanden zich ontwikkelen. Welke vogels gaan zich op de eilanden vestigen, welke vegetatie gaat er groeien, komen er wilgenbomen en blijven de eilanden überhaupt wel op hun plek? Dit soort vragen gaan spelen op Marker Wadden. Hierdoor is er nog veel onduidelijk over het kostenplaatje van het beheer en wie welke verantwoordelijkheden gaat dragen.

Aan ons was de taak om een simulatie of ‘serious game’ te ontwikkelen die de betrokken partijen (zoals Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat en Boskalis), doen nadenken over de toekomst van de Marker Wadden. Dit hebben we gedaan in de vorm van een rollenspel, waardoor de deelnemers zich ook in elkaars positie kunnen inleven.

Tijdens een tweede bezoek aan de Marker Wadden hebben we dit spel kunnen testen met een aantal deelnemers van jong-STT (Stichting toekomst der Techniek). Na een wandeling waarbij al lepelaars, dwergsterns en andere bijzondere vogels zijn gespot, hebben we het spel gespeeld in de onderzoeks/bouwkeet.

Deelnemers leefden zich goed in hun rol in en gebruikten ook hun rijke fantasie. Het gevolg was dat er zeer levendige discussies ontstonden, bijvoorbeeld of het wenselijk is dat een zeldzame martersoort zich vestigt op de eilanden, ook wanneer deze jonge kuikens opeet. Bovendien werd er goed gelachen aan tafel en leken de deelnemers het goed naar hun zin te hebben.

Wel bleek de afbakening voor sommige spelers niet duidelijk genoeg, zo kon naar hartenlust voor sinterklaas gespeeld worden omdat er geen grens zat aan het budget. De opmerkingen van de deelnemers hebben we meegenomen om het spel tijdens de laatste projectdagen te perfectioneren. Op deze manier kunnen de beleidsmakers naar hartenlust het spel spelen voordat in 2021 de beheerfase ingaat.

 

Trainees projectteam: Ellen Minkman, Karst Oosterhuis, Merijn Janssen, Amy Maduro en Evert Jan Dijk

keyboard_arrow_up