Stel je voor. Je werkt met drie andere trainees samen aan een bést wel ingewikkeld project. Met jullie verschillende achtergronden vormen jullie een creatief en multidisciplinair team, maar na een soepele start met een goed plan loop je toch tegen vragen aan. Hoe nu verder? Rechtdoor? Linksaf of rechtsaf? Zien we iets over het hoofd? Om de vaart erin te houden, kun je nu wel wat extra input gebruiken. Daarom werken we vanaf nu met projectboosters: experts uit de sector die de NWT-projectgroepen verder op weg helpen.

Elke werkgever die een trainee in dienst heeft, mag tijdens de NWT-periode van deze trainee een project indienen. Dit is natuurlijk een mooie kans om een team met jonge professionals naar antwoorden te laten zoeken. De trainees hebben nog een frisse blik en ze laten zich niet zo snel belemmeren door gewoonten en ingesleten denkwijzen die normaal zijn geworden binnen een organisatie.

Goed begeleid

De gezamenlijke projecten lopen twee kwartalen per jaar. Twaalf vrijdagen lang werken de trainees dan in groepen van vier aan hun gezamenlijke project. Daarbij is het altijd zo dat de eigen trainee van de organisatie projectleider wordt van het project. Voor een goed procesverloop krijgen de trainees inhoudelijke begeleiding vanuit de opdrachtgever. Daarnaast ondersteunen trainers en alumni vanuit het NWT de teams: hoe werken we – ieder vanuit zijn eigen kwaliteiten – zo goed mogelijk met elkaar samen? Op deze manier hebben projecten meestal een vliegende start, maar na een aantal weken raakt de vaart er soms even uit. Tijd om het project te boosten!

Projectbooster

Afgelopen februari vond de projectbooster plaats bij ons op het programmabureau in Den Haag. Hier konden traineegroepen hun vragen stellen aan uiteenlopende experts uit het veld. Ook Steffi Deprez, beleidsmedewerker bij waterschap Brabantse Delta was aanwezig met de traineegroep waarvan zij trainee-projectleider is. “Het was voor ons een hele leuke en nuttige dag”, vertelt zij. “Na een gezellige inloop presenteerden alle groepen hun project en de experts stelden zich voor. Vervolgens kregen we een eigen lokaal, waar elke tien minuten een andere expert aanschoof.”

Iedereen voegt iets toe

Experts die input geven tijdens de projectbooster werken onder andere bij verschillende overheden en ontwerpbureaus. “Het was een heel divers gezelschap”, beaamt Steffi. “Sommige experts konden echt inhoudelijk helpen met ons project. Anderen sloten niet aan bij de inhoud, maar zij konden ons vanuit hun ‘ongeschreven blad’ op andere manieren heel goed verder helpen. Wij stonden nog erg aan het begin van ons complexe project, maar dankzij alle input hebben we nog diezelfde dag de scope en de planning voor de rest van het project kunnen vaststellen. Wat mij betreft was dit zeker een boost!”

Informeel netwerken

Verder bleek de dag ook een mooie gelegenheid om, behalve experts uit het veld, ook andere trainees te ontmoeten. Steffi: “Tijdens de lunch en de inloop konden we in een informele setting kennis met elkaar maken en allerlei ervaringen uitwisselen. Dat is voor ons als trainees ook heel waardevol.”

keyboard_arrow_up