Afgeladen vol zat de presentatieruimte van waterschap Rivierenland op vrijdag 11 oktober. Ruim honderd trainees, hun begeleiders en andere belangstellenden woonden de projectpresentaties van veertien groepen water- en bodemtrainees bij. Nieuw dit keer was een jury drie prijzen uitreikte; voor de beste pitch, voor de beste poster en voor het meest innovatieve project. Via een speciale app kon het publiek meestemmen voor de publieksprijs.

In het tweede kwartaal van dit jaar hebben de trainees, in groepjes van vier, samengewerkt aan een project van één van hun werkgevers. Voor de trainees een mooie kans om eens bij een andere organisatie binnen te kijken. Voor de opdrachtgevers een unieke kans om verfrissende oplossingen te krijgen aangereikt.

Wat dúrf je?

Erik Jongmans, directielid van Rivierenland, heette de trainees en alle geïnteresseerden welkom. Hij benadrukte dat je elkaar hard nodig hebt om multidisciplinaire projecten goed van de grond te krijgen. ‘Zelf de stappen nemen die daarvoor nodig zijn is belangrijk’, zei hij. ‘Zorg dat je leert. In de watersector doe je waardevol werk. Daarbij mág je fouten maken en experimenteren. Je mág je hoofd boven het maaiveld uitsteken. Vraag je af: wat wil je, wat kun je en wat durf je? Jullie laten zien wat jullie in huis hebben. Fantastisch dat er vandaag zoveel kennis wordt gedeeld!’

Beste poster

De groep van Jacoline van Loon, beet het spits af en won in de categorie ‘Beste poster’. Jacoline: ‘Onze groep heeft voor waterschap Rivierenland een Quickscan voor regionale keringen uitgevoerd.’ In een interview vertelt ze meer over het project en over het maken van een goede poster. Ook de projectgroepen van Lumbricus, LTO Noord en Waterschap Noordzijdervest waren aan de beurt voordat het tijd was voor koffie en taart.

Tijd om te stemmen!

Na elke ronde klonk er een vrolijk muziekje, want… het publiek kon, via een app op de telefoon, stemmen voor de publieksprijs. Ondertussen kon de jury, bestaande uit Ap Verheggen, creatief directeur van SunGlacier, Heike Shuval, alumni trainee, en Koot Bavel, hoofd van de afdeling weg- en waterbouw van WSRL, kort van gedachten wisselen. Makkelijk hadden ze het niet. We vingen kreten op als ‘Pfff, dit is bijna appels met peren vergelijken’ en ‘Jeetje Ap, wat ben jij krítisch!’

Vragen uit het publiek

Na de pauze gaven de drie groepen van Aveco de Bondt een indrukwekkende gezamenlijke pitch over het opslaan van duurzame energie. Met een paar stellingen betrokken ze het publiek bij hun case. Daarna pitchten de groepen van provincie Gelderland en Wageningen Environmental Research. Onderwerpen liepen uiteen van warmte opslaan in een watervoerend parket, tot het efficiënt betrekken van agrariërs bij waterbeschikbaarheid. Uiteraard konden de jury en het publiek na elke pitch vragen stellen aan de hele projectgroep.

In de prijzen

In de laatste ronde bevonden zich nog twee winnende groepen. De groep van gemeente Rotterdam, met had met het project ‘Lood om zeep’, de beste pitch. In een online interview legt Nanda Sweres nog eens uit hoe je een goede pitch ontwikkelt en over het ontwikkelde systeem met verschillende participatiemethodieken. De groep van provincie Zuid-Holland had volgens de jury de meest innovatieve oplossing. Bovendien ging deze groep er met de publieksprijs vandoor. Michiel Feijt vertelt online meer over innovatief denken en over de ontwikkelde 3D-visualistaietool voor de bodem en ondergrond.

Allemaal kanjers

‘Hoewel we nu drie prijzen vergeven, zei jurylid Ap Verheggen in zijn slotwoord, ‘was dit natuurlijk niet echt waar het deze dag om draaide. Jullie zijn allemaal mensen met een passie en jullie komen met geweldige ideeën. Blijf dat doen!’

keyboard_arrow_up