Wateropleidingen en het Nationaal Watertraineeship werken samen aan de onderwerpen stedelijk water en waterveiligheid. Ambitieuze talenten gaan aan de slag in de watersector en volgen hierbij opleidingen bij Wateropleidingen om zich vakinhoudelijk te ontwikkelen. Maar er zijn meer manieren waarop we samenwerken. Zo zijn Bram Ooms en Vincent van der Linden vanuit het NWT actief voor Wateropleidingen als opleidingscoördinator. We stellen ze graag aan je voor.

Wat heb je gestudeerd en wat doe je nu bij Wateropleidingen?

Vincent: “Ik heb Internationaal Land en Waterbeheer gestudeerd aan de universiteit van Wageningen. Deze opleiding focust zich op het analyseren en oplossen van water- en klimaatvraagstukken op verschillende schaalniveaus met aandacht voor milieukundige, ecologische en socio-economische aspecten. Een goede basis voor een start in de watersector. Bij Wateropleidingen ben ik als opleidingscoördinator betrokken bij de uitvoer en ontwikkeling van opleidingen in het vakgebied riolering & stedelijk water, waterbeheer en waterveiligheid.”

Bram: “Ik heb Milieuwetenschappen gestudeerd in Wageningen met een specialisatie in de richting milieutechnologie. Bij Wateropleidingen houd ik me als opleidingscoördinator bezig met het ontwikkelen, uitvoeren en actualiseren van cursussen en opleidingen binnen het vakgebied Waterzuivering. Inhoudelijk heeft het veel raakvlakken met mijn studie, maar de opleidingen bij Wateropleidingen zijn een stuk praktijkgerichter dan wat ik van de universiteit gewend ben.”

Wat houdt het traineeship in?

Vincent: “Waar deze opleiding in Wageningen zich vooral focust op inhoud, vult het traineeship van het NWT dat aan met persoonlijke ontwikkeling. Tijdens het tweejarige programma van het NWT leer je jezelf en de watersector in korte tijd een stuk beter kennen, ben je veel bewuster van je (voorkeur)gedrag en communicatieve vaardigheden en reflecteer je daarop. Door met andere trainees in gesprek te gaan tijdens trainingen en projecten deel je ervaringen uit de praktijk en vergroot je tegelijkertijd je netwerk.”

Waarom heb je gekozen voor het traineeship bij Wateropleidingen?

Bram: “Starten bij je eerste baan is best spannend. Een compleet nieuwe omgeving waarin je terecht komt, omgaan met werkdruk, collega’s, deelnemers, docenten, het ontdekken wat je interessant vindt en ga zo maar door. Er komt een hoop op je af. De combinatie tussen het werk bij Wateropleidingen en het traineeship zorgt dat ik wekelijks even kan uitzoomen van mijn dagelijkse werk. Leren van elkaar over het omgaan met lastige kwesties op het werk, maar ook nadenken over wat voor mij belangrijk is in het werk en waar ik me op wil ontwikkelen. Je krijgt een kijkje in de keuken bij andere waterorganisaties en krijgt zo meteen een goede kijk op de gehele watersector.”

Wat leer je van het traineeship dat je gebruikt bij Wateropleidingen?

Vincent: “Een relevant onderwerp dat tijdens het traineeship aan bod kwam is vitaliteit. Als young professional komt er van alles op je af: vragen, afspraken, belletjes, mails te pas en te onpas en plannen op de korte én lange termijn. Hoe blijft je dan, zeker in dit digitale coronatijdperk, vitaal? Het traineeship speelt hierop in door je te laten ervaren wat voor jou wel of niet werkt en daarop te reflecteren. Met als resultaat dat ik nu veel productiever ben en mijn energie veel beter verdeel over de werkdag en –week.

Wat van Wateropleidingen neem je mee naar het traineeship?

Bram: “Mijn werk bij Wateropleidingen biedt als het ware één grote praktijkcasus voor het traineeship. Aan de hand van wat ik bij Wateropleidingen meemaak, worden in het traineeship trainingen gegeven. Er is altijd veel ruimte voor inbreng van de trainees. De trainingen gaan bijvoorbeeld over persoonlijk leiderschap, communicatie en vitaliteit op je werk. Dit is niet de enige cross-over tussen traineeship en Wateropleidingen. Momenteel ben ik als projectleider bezig om samen met medetrainees van andere organisaties een onderzoek te doen voor Wateropleidingen in de aanloop van onze nieuwe meerjarenstrategie. Het één is dus niet meer los te zien van het ander.”

Wil je ook aan de slag als trainee?
Wateropleidingen is op zoek naar twee trainees. Als opleidingscoördinator ben je betrokken bij de uitvoer en ontwikkeling van onze opleidingen en werk je samen met docenten en deelnemers uit de watersector. Neem voor meer informatie contact op met het NWT via info@nationaalwatertraineeship.nl.

 

 

 

keyboard_arrow_up