Het cluster Poldergemalen bij het hoogheemraadschap van Rijnland zocht naar versterking en wij vonden in Martijn Zeij een geschikte kandidaat. Martijn is vastbesloten om de komende twee jaar zoveel mogelijk te leren. Omdat hij en zijn begeleider Sander de Rijk binnen een IPM-team werken, volgt hij ook de NWT-special voor Integraal Projectmanagement. We waren benieuwd naar de ervaringen van Martijn en Sander tot nu toe en we spraken met hen over hun werk, over het traineeship en over het begeleider zijn. Sander: “Martijn is de trainee, maar ik leer hier ook veel van.”

Poldergemalen

“Ons cluster richt zich op het renoveren en vervangen van poldergemalen”, vertelt Sander. “Ik ben daarbij betrokken als technisch manager en we hebben Martijn aangetrokken als adviseur technisch manager. Wij werken dus heel nauw samen op alle technische aspecten van het project. De technisch manager is overigens één van de vijf teamrollen waar we standaard mee werken binnen Integraal Project Management. Dat is een werkwijze die Rijkswaterstaat heeft ontwikkeld om grote en complexe projecten goed te laten verlopen.”

Jezelf openstellen

Dat Martijn wilde meedoen aan het Nationaal Watertraineeship wist hij al tijdens zijn studie. “Wat me aanspreekt is dat we niet elk half jaar op een andere plek worden gezet, maar dat je juist twee jaar bij één organisatie werkt en dat je ondertussen werkt aan je persoonlijke ontwikkeling. Die trainingsdagen zijn heel tof want de trainees binnen onze groep zijn heel verschillend. We kunnen ons hart luchten en geven elkaar ook feedback. Heel bijzonder hoe iedereen bereid is om zich zo open te stellen.”

Van IPM-theorie naar IPM-praktijk

Bijzonder aan het traineeship van Martijn is dat hij de NWT-special Integraal Projectmanagement volgt. “We hebben in totaal zeven extra trainingsdagen gericht op integraal projectmanagement”, vertelt hij. “Door te leren welke taken en verantwoordelijkheden horen bij de teamrollen, begrijpen we elkaar beter en kunnen we beter samenwerken. Laatst zijn we gaan kijken bij een project dat Rijnland samen met de gemeente uitvoert bij de Parallelboulevard in Noordwijk. De rolhouders vertelden vanuit hun eigen perspectief over het project, dus we verbinden de theorie ook met de praktijk.”

Groeien in de begeleidersrol

Sander heeft weleens eerder trainees begeleid, maar het NWT-concept is nieuw voor hem. “Ik probeer Martijn natuurlijk zo goed mogelijk te begeleiden in zijn ontwikkeling. In ieder geval hebben we elke twee weken een voortgangsgesprek en dan blijven we heel bewust uit de inhoud van onze projecten. Wat me erg helpt zijn de gesprekken met Sannah van het NWT-programmabureau. Door het startgesprek kreeg ik bijvoorbeeld een goed beeld van wat er belangrijk is bij de coaching van trainees. Ik probeer in ieder geval goed naar Martijn te luisteren en geef hem ook advies vanuit mijn eigen ervaring.”

Ruim baan Martijn

Een van de mooiste dingen van zijn traineeship vindt Martijn dat hij in korte tijd zoveel leert. “In een half jaar heb ik eigenlijk al alle projectfasen al meegemaakt”, zegt hij. “Daarnaast ben ik het aanspreekpunt voor een deelproject van vier gemalen. Erg tof dat ik zoveel vertrouwen krijg!” Sander geeft eerlijk toe dat het voor hem even wennen is om werk uit handen te geven. “Maar”, zegt hij: “Ik vind dat Martijn hiervoor de ruimte moet krijgen en hij doet het supergoed. Eigenlijk moet ik hem een beetje temperen in zijn enthousiasme, want hij stelt enorm hoge doelen.”

Timemanagement

Martijn snapt wel wat Sander bedoelt. “Ik heb een enorme drive en wil me zoveel mogelijk ontwikkelen. Maar omdat alles nieuw is, vind ik het soms lastig om in te schatten hoeveel tijd bepaalde taken kosten. Je moet ook rekening houden met dingen die tussendoor komen en ik kom bijvoorbeeld vaak in de verleiding om mailtjes meteen te beantwoorden. Ik kijk dus onder meer uit naar de trainingen over timemanagement. Verder blijf ik gewoon doen wat ik leuk vind. Daar leer je denk ik het meeste van.”

keyboard_arrow_up