Het enthousiasme spat er vanaf bij onze nieuwe trainster, Marieke Galesloot. Ze zit al even in het vak, maar zoiets als het NWT is ze nog niet eerder tegengekomen. “Het traineeprogramma staat als een huis”, vindt ze. “En het is een verademing om met de trainees te werken. Wat vooral tof is om te zien, is dat ze dit echt zelf willen. Ze kiezen vol overtuiging voor de watersector en ze zijn super gemotiveerd om aan hun persoonlijke ontwikkeling te werken. Mijn eigen ambitie is om altijd te blijven vernieuwen en verdiepen. In het NWT kan ik mijn ervaring en expertise kwijt én kan ik meebouwen aan wat er al staat.

Hoe ben je bij het NWT terecht gekomen?

‘Dat ging via NWT-trainer Dorien. Dorien is een collega met wie ik intervisie doe en met wie ik gewerkt heb voor de stichting FC de Krachtpatsers. Zij had me al verteld over haar werk voor het NWT en toen er uitbreiding nodig was, heeft ze me voorgesteld.”

Hoe was je kennismaking met het NWT?

“Erg leuk! Dat was in april, tijdens de kick-off van groep 16. Dorien had me al wel verteld over de drive van de trainees, maar nu merkte ik het zelf ook. Alle trainees stelden zich voor en in veel van de verhalen hoorde je hun verbondenheid met water en bodem. Het is heel duidelijk dat ze vanuit hun eigen idealen en motivatie voor een bepaalde loopbaan kiezen. Aanstekelijk, zoveel gretigheid, motivatie en eigenheid binnen een groep!”

Wat is je eigen achtergrond?

“Van oorsprong ben ik arbeids- en organisatiepsycholoog en al tijdens mijn studie begon ik samen met iemand een eigen bedrijf: Skills & Time. Dat hebben we zo acht jaar gedaan en sinds 2012 leg ik me als zelfstandige helemaal toe op het trainen en coachen van mensen. Daarbij werk ik veel met jonge mensen, want ik werk onder andere voor Studelta en Young Capital. Verder heb ik altijd al veel gedaan in het vormgeven en uitvoeren van ontwikkelingsprogramma’s. Bij het NWT kan ik mijn kennis en ervaring op dit vlak goed kwijt en tegelijkertijd gaat er een wereld voor me open. Ik houd wel van water, vooral van de zee, maar van de watersector wist ik nog vrijwel niets.”

Wat vind je goed aan het NWT-programma?

“Het NWT-programma staat werkelijk als een huis. De trainees doorlopen een programma van twee jaar, waarbij ze zich inhoudelijk én persoonlijk ontwikkelen. Het is een combinatie van training, coaching en intervisie, waarbij veel ruimte is voor persoonlijke aandacht. Heerlijk om zoveel tijd te hebben samen. In gezamenlijke projecten en op de eigen werkvloer, kunnen ze hun nieuwe vaardigheden en inzichten perfect integreren. Ook de manier waarop het programmabureau de trainees begeleidt en daarin samenwerkt met de trainers, maakt dat de jonge professionals in een warm bad belanden. Echt een luxe om aan het begin van je loopbaan zulke kansen te krijgen!”

Wat wil jij inbrengen als coach?

“Ik ben nu co-trainer, naast Eveline en Dorien, die samen groep 16 doen. Voor mij is dit een goede manier om het programma te leren kennen en het me eigen te maken. Wanneer de mogelijkheid er is, ga ik ook zelf een groep begeleiden. Verder kijk ik ernaar uit om mee te bouwen en bij te dragen aan de vernieuwingen in het programma waar ze momenteel mee bezig zijn. Naast coachen en begeleiden houd ik namelijk ook enorm van ontwikkelen, experimenteren, nieuwe vormen en inhoud bedenken samen met anderen. Ik merk nu al dat mijn NWT collega’s net zulke vakliefhebbers zijn als ik.”

En in je vrije tijd?

“Nou… ik heb nooit iets met tuinieren gehad, maar nu ontdek ik dus hoe heerlijk ik het vind om met mijn handen in de aarde te werken! Mijn vriend en ik wonen in Amsterdam op drie hoog en sinds een jaar hebben we een volkstuin buiten de stad, met een huisje erop. Ik ben nog wel vooral een mooiweertuinierder, maar ik vind het fantastisch om te zien hoe alles groeit en bloeit. Net als bij de trainees eigenlijk! En bij onszelf eigenlijk ook, ik ben namelijk bijna een half jaar in verwachting. Mijn verlof valt precies in de zomer. Daarna pak ik de draad zeker weer op.”

keyboard_arrow_up