Door alumni Reinier Veldman
Na mijn twee jaar Watertraineeship ben ik via YEP Water in Malawi beland. Inmiddels zit de tijd daar er al weer op en verhuizen we juli dit jaar met ons gezin weer terug naar Nederland. In Malawi werk ik samen met mijn vrouw Rianne bij het SMART Centre. Het SMART Centre is een trainingscentrum voor Water en Sanitatie, onderdeel van de SMART Centre Group, waar we lokale bedrijven opleiden in het boren van waterputten, het maken en onderhouden van handpompen en het bouwen van latrines.

 De 4,5 jaar in Malawi is een mooie en leerzame tijd geweest en de ervaringen vanuit het Nationaal Watertraineeship hebben geholpen om valkuilen op tijd te herkennen en de opgebouwde zelfkennis (rood, geel, blauw, groen.. ) te gebruiken om beter te functioneren in het team. Tegelijk zaten er nog genoeg uitdagingen en lessen in de tijd hier. De trainingen en coaching van het YEP Water programma hebben geholpen om nog verder te groeien als professional.

Het wonen en werken in Malawi is op allerlei manieren uitdagend en ook mooi geweest. De grootste uitdaging is niet zozeer de techniek (alles valt te leren), maar meer hoe je op de juiste mensen weet te motiveren en hoe je onderling vertrouwen op bouwt. Ook het herkennen van de echte ondernemers is een van de uitdagingen geweest; iedereen kan een handeltje starten, maar lang niet iedereen heeft er ook echt gevoel voor.

Terug in Nederland hoop ik bij MetaMeta in Wageningen aan de slag te gaan en verder te bouwen aan het netwerk van SMART Centres. Na mijn studie in Wageningen is het NWT is voor mij essentieel geweest om een carrière in de watersector te starten, waarvoor dank aan Jaap en het team!

keyboard_arrow_up