Op donderdag 21 maart was het dan zover. We verwelkomden ruim 80 gasten op het welkomstfestival in ons nieuwe pand aan het Lange Voorhout in Den Haag. Een betere ‘housewarming’ konden we ons niet wensen, want het dagprogramma was een groot succes. Iedereen luisterde ademloos naar bioloog-filosoof Matthijs Schouten van Wageningen Universiteit, die ons prachtig verhalend aan het denken zette, want: hoe verhouden we ons eigenlijk tot de natuur en gedragen we ons daar ook naar? Onze trainers gaven prikkelende workshops, de meisjes van het compliment gaven complimenten, voor lekker eten was gezorgd en er was zelfs een huisdichter aanwezig. Wat deze dag verder speciaal maakte, is dat we een nieuw onderdeel van onze organisatie presenteerden: Natuurlijk Talent.

Verhuisd!

Na vijf jaar kantoor te hebben gehouden in het International Water House vlak naast station Den Haag centraal, zijn we verhuisd naar een prachtig pand aan het Lange Voorhout. Dit pand biedt alle ruimte voor de groei die we nu doormaken. Met ons team van inmiddels zeven collega’s zitten we in een inspirerende ruimte en we hebben er zelfs een eigen trainingsruimte bij. Interieurontwerpster Anouk Stevers heeft het kantoor helemaal ingericht in NWT-stijl. En zoals veel gasten zeiden: alsof je zo een tijdschrift binnenloopt.

De mens en de natuur

Natuurlijk begon de dag met koffie, thee en gebak en toen was het woord aan Matthijs. “Dames en heren studenten, wij zijn aangekomen in een mondiale milieucrisis”. Zo begon ooit het eerste collega dat hij in zijn eigen studententijd volgde. Sindsdien is hij gegrepen door het thema mens-natuur. “Het beeld dat wij van de natuur hebben zegt eigenlijk niks over de natuur, maar alles over onszelf”, vertelde hij met zijn bulderende stem. En inderdaad. Door de verhalen die hij vertelde werd duidelijk dat we ons per cultuur en per tijdperk compleet anders verhouden tot de natuur.

Een beetje schizofreen

“Schonk God de natuur aan de mensheid en zijn wij ‘dus’ eigenaar en heerser? Dat vinden veel mensen nog lang geen gekke gedachte”, zei Matthijs en een aantal luisteraars was het wel een beetje met hem eens. “Of zit het anders en zijn wij zelf ook onderdeel van de natuur?” vervolgde hij en nu waren nog veel meer luisteraars die zich wel herkenden in dat perspectief. “Zo hebben we allemaal een bepaalde grondhouding over de verhouding mens en natuur.”

Een grondhouding, wat moet je ermee?

“Zeker in deze tijd dat waarin het klimaat zo ontzettend snel verandert, is het belangrijk om te weten wat onze eigen grondhouding is. We kunnen immers wel van alles vinden over duurzaamheid en aanverwante onderwerpen, maar leven we ook in lijn met onze overtuigingen? Eigenlijk lang niet altijd, was de conclusie. En in Matthijs’ woorden: “We lijken wel een beetje schizofreen!” Gelukkig had onze spreker ook een visie op hoe we een voor de toekomst een gezondere verhouding met de natuur kunnen aangaan… Lees hier verder voor de rest van Matthijs’ verhaal.

Gedicht

De lunch begon met een gedicht van Eric Hoogeweg die als huisdichter de ochtend samenvatte in een modern gedicht, nadrukkelijk niet rijmend en bewust zonder bijvoeglijke naamwoorden. Zo kon iedereen gevoed én geïnspireerd naar een van de workshops. Eveline van der Giessen gaf een workshop vitaliteit. Een belangrijk onderdeel binnen het NWT-programma, zeker nu steeds meer jonge professionals burn-out raken. Aan de hand van een vragenlijst leerden de deelnemers hoe ze er zelf voorstonden qua fysieke, emotionele, mentale en spirituele vitaliteit. In de workshop van Bas de Rooi ging het over timemanagement. En tijdens de derde workshop ging Angelique de Laat verder in op persoonlijkheidsmodel Personal Color.

Natuurlijk Talent

Tijdens de dag vertelde onze directeur Jaap Feil ook over Natuurlijk Talent. “Met dit nieuwe deel van onze organisatie kunnen we tegemoetkomen aan de toenemende vraag vanuit de markt”, legde hij uit. “Niet iedereen wil of kan een traineeship bij ons doen, maar steeds meer organisaties beseffen hoe belangrijk het is dat werknemers kunnen blijven leren en groeien. Zeker nu ontwikkelingen rondom bijvoorbeeld de klimaatverandering, de energietransitie en de circulaire economie zo snel gaan en de omstandigheden vragen om nieuwe manieren van (samen)werken. Met ons trainersteam gaan we onder de vlag van Natuurlijk Talent in deze behoefte voorzien. Bijvoorbeeld in de vorm van thematrainingen en trainingen op maat.”

Borrel

Al met al was het een geweldige dag, waarvan de afsluitende borrel werd ingeluid met nog een gedicht van onze huisdichter.

MAAK POSEIDON TROTS

wie werkt er met echt water?
zo begonnen we vandaag
we praten over liefde
en daar begint de reis altijd

we vlogen van Aristoteles naar Calvijn
met Darwin naar de Hof van Eden
zo leerden wij ons natuurbeeld kennen
en hoe wij die beelden kregen

ecocentrisch dat zijn wij
en een beetje schizofreen
het is net een achtbaan of
een traineeship voor natuurlijk talent

je ontdekt jezelf
je krachten
en hoe
je groeit

want talent komt pas tot leven
als je ermee werkt
eerst maar eens
een jaar of twee

we leerden over vitaliteit, systemisch werken
en dat je hersenen zich nogal vervelen
niemand is zonder invloed
voor en door je context
dus pak die bal en schiet
desnoods een keer hoog over
maak Poseidon trots

en ik leerde wat ‘da bomb’ is
voor jullie, de familie van watermensen
een watersample uit Bangladesh
man… echt water!
en hier en daar een compliment

het was een mooie dag
en een mooie aanloop naar
de wijn en
echt water
maar graag wel met hop

keyboard_arrow_up