“De nieuwe generatie denkt in samenwerkingen” – Arjen de Vries (Acacia Water)

Adviesbureau Acacia Water bedenkt slimme, duurzame en praktische oplossingen voor watervraagstukken. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Daardoor gaan projecten dus letterlijk alle kanten op, vertelt algemeen directeur Arjen de Vries. Maar er is een gemene deler: alles wat het bedrijf doet, móet impact hebben.

De ene keer helpt Acacia landbouwbedrijven in Ethiopië bij het verbeteren van de irrigatie. De andere keer werkt het aan rurale watervoorziening in Bangladesh. Overal ter wereld zet het bedrijf zich in voor schoon en toegankelijk water. Daarbij draait het altijd om betekenis, aldus Arjen.

“Impact is wat ons drijft. Voor ons geen ellenlange onderzoeksrapporten; in plaats daarvan brengen we wezenlijke veranderingen tot stand. Je begrijpt dat dat alleen kan met medewerkers die intrinsiek gemotiveerd zijn om waarde te creëren. Ons team bestaat dan ook uitsluitend uit zulke mensen.”

“Impact is wat ons drijft”

Gevoel voor samenwerking

Bij de trainees van het NWT voelt Arjen dezelfde drive om de wereld te verbeteren. Bovendien bezitten ze vaak meer dan technische kennis alleen. Zo zijn ze commercieel, communicatief en hebben veel gevoel voor samenwerking. Vooral dat laatste is volgens Arjen bittere noodzaak.

“Politieke spelletjes zijn een belangrijk onderdeel van ons werk. Om daar goed mee om te gaan, helpt het als je van nature in mogelijkheden en samenwerkingen denkt. En dat is precies wat de nieuwe generatie doet.”

Integraal waterbeheer

Arjen omschrijft de watersector als een branche met veel losse belangen. Terwijl veel problemen in de waterwereld juist vragen om een integrale aanpak. Van de trainees van het NWT verwacht hij dan ook dat ze in alles focussen op integraal waterbeheer.

“In de watersector moet meer draagvlak komen om samen tot oplossingen te komen. Uiteenlopende contacten in het wereldje kunnen daarbij heel waardevol zijn. Nou, dat zit bij de trainees van het NWT wel goed; hun netwerk is gigantisch. En ze onderhouden het ook ná hun traineeship.”

“Het netwerk van trainees is gigantisch”

Adviescommissie

Acacia Water werkt al lang met het NWT samen. Alle trainees die er hebben gewerkt, kwamen er vervolgens in dienst. Ook Arjen heeft een bijzondere band met het traineeship. Hij maakt deel uit van de adviescommissie om strategisch onderdeel te zijn van het initiatief en het netwerk.

“Die commissie is in het leven geroepen door het NWT zelf en heeft vooral een klankbordfunctie. Ondernemers in de watersector vertellen er hoe de markt zich ontwikkelt en waar behoeftes en kansen liggen. Die inzichten vertaalt het NWT vervolgens weer in het traineeship. Heel effectief dus!”

Agenda

Niets gevonden.
Logo watersplash orange and blue with company name
keyboard_arrow_up