“Het mes snijdt aan twee kanten” – Willemijn Bouland-Oosterwijk (Dunea)

Drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder Dunea produceert en levert drinkwater aan ruim 1,3 miljoen klanten in het westen van Zuid-Holland. Bij de organisatie in Zoetermeer werken onze trainees op meerdere niveaus: van assetmanagement tot en met strategie. Een klassieke win-winsituatie, vindt adviseur corporate strategie Willemijn Bouland-Oosterwijk.

Net als veel andere bedrijven in de watersector is Dunea voortdurend op zoek naar jong talent. Toch is dat volgens Willemijn niet de enige reden om met het NWT samen te werken. Ze vindt het namelijk net zo belangrijk om de professionals van de toekomst de ruimte te bieden.

“We zien het echt als tweerichtingsverkeer. Voor ons is het traineeship een unieke kans om jongeren te binden aan ons relatief kleine en onbekende bedrijf. Andersom krijgen zij hier een volwassen podium om te laten zien dat ze ons en de sector iets te bieden hebben. En ja, dat werkt ook echt.”

“Er is een grote behoefte aan professionals die wendbaar zijn”

Onder druk

Willemijn vertelt dat de drinkwatersector flink onder druk staat door grote thema’s als klimaatverandering, bevolkingsgroei en de energietransitie. Daarom is het volgens haar essentieel dat medewerkers van Dunea zich bewust zijn van de stevige veranderingen die daardoor zullen ontstaan.

“Alles in de watersector raakt elkaar. Daardoor is er een grote behoefte aan professionals die wendbaar zijn én begrijpen hoe belangrijk het is om over de grenzen van je vakgebied heen te kijken. Bij de trainees van het NWT zit dat allebei wel goed. Bovendien merk je aan alles dat ze heel graag willen.”

Kennis delen

Willemijn ziet de trainees dan ook wekelijks groeien: in de wijze waarop ze hun rol invullen, maar zeker ook als persoon. Om de samenwerking met het NWT optimaal te benutten, heeft ze bovendien iets slims bedacht. Alles wat de trainees op de trainingsdagen leren, delen ze met hun collega’s bij Dunea.

“Van timemanagement tot en met situationeel leiderschap: we krijgen van alle thema’s iets mee. Daardoor leren wij dus ook van onze trainees. Voor hen is het andersom weer leerzaam om hun kennis over te brengen en te ontdekken hoe het werkt in een team. Zo snijdt het mes écht aan twee kanten.”

“Als je als organisatie op zoek bent naar jongeren, dan weet ik geen betere manier”

Enorme drive

Bijna alle trainees die bij Dunea een traineeship volgen, krijgen er vervolgens een baan aangeboden. Volgens Willemijn zegt dat veel over de kwaliteit en de vorm van het NWT. Ze adviseert andere bedrijven in de watersector dan ook om de samenwerking vooral aan te gaan.

“Als je als organisatie op zoek bent naar jongeren, dan weet ik geen betere manier. Het NWT zorgt voor het persoonlijke ontwikkelingstraject en je krijgt er gedreven, analytische en enthousiaste kandidaten voor terug. Met allemaal ook nog eens een enorme drive voor de watersector.”

Agenda

Niets gevonden.
Logo watersplash orange and blue with company name
keyboard_arrow_up