Welk werk doe je momenteel en met welk thema houd je je bezig? 

Ik werk momenteel bij Waterschap Vallei en Veluwe in Apeldoorn. Dit doe ik vanuit het Platform Water Vallei en Eem. Dit platform is een samenwerkingsverband op het gebied van waterbeheer tussen Waterschap Vallei en Veluwe en 16 gemeenten binnen het beheersgebied. De samenwerking richt zich op duurzaam, goed functionerende afvalwaterketen. Daarnaast dient het ook als ondersteuning van de partners op het gebied van het klimaatbestendig en waterrobuust maken van de ruimtelijke inrichting en het vastleggen van het beleid hiervoor. Het idee is dat ik de komende tijd mijn tijd verdeel over werkzaamheden voor het waterschap en voor het platform. Maar in de praktijk merk ik dat die werkzaamheden erg in elkaar overlopen omdat de thema’s vaak voor beide partijen relevant zijn.  

Momenteel ben ik druk bezig met een onderzoek naar rioolwater overstorten binnen het beheersgebied van het waterschap waarbij mijn focus eerst ligt op de gemeenten die ook in het platformgebied liggen. Het idee is dat ik in beeld ga brengen waar de ‘vieze’ overstortlocaties liggen en met welke frequentie en volume overstorten plaatsvinden. Dit om vervolgens maatregelen te kunnen toepassen en zo overstortactiviteiten te verminderen.  

Voor het platform ben ik onder andere bezig met het maken van factsheets/ informatiebladen voor de projecten die uitgevoerd worden door een aantal gemeenten onder de DRPA-subsidie. Dit ter ondersteuning van bestuursleden om te laten zien wat de gemeenten doen met het subsidiegeld. Ook ben ik bezig een inventarisatie binnen de drie werkregio’s van het waterschap (vallei en Eem, noord- en Oost Veluwe) of we naar aanleiding van de nieuwe KNMI-klimaatscenario’s veranderingen moeten aanbrengen aan de klimaateffectatlas van Vallei en Veluwe Klimaatbestendig.  

 

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er bij jou uit? 

’s Ochtends start ik met een plekje zoeken op het kantoor in Apeldoorn. Ik ga deze ochtend verder met het verzamelen en verwerken van overstort data. Vervolgens heb ik daarover een regulier overleg om de gang van zaken te bespreken. Rond de middag is het tijd voor de lunch en dat doe ik meestal samen met collega’s in het werkcafé van het waterschap. In de middag is er een platformbijeenkomst bij een van de gemeenten van het platform. Dit is een sessie die vaker wordt georganiseerd binnen het platform. Je ziet dus bekende mensen en zult elkaar op de hoogte brengen van de werkzaamheden van de afgelopen tijd. Ook geven verschillende mensen een korte presentatie over nieuwe initiatieven of leuke projecten van de afgelopen periode. Daarna is het na de borrel alweer tijd om naar huis te gaan.  

 

Wat spreekt je aan in je werk? 

Afwisseling van dieper ingaan op een onderwerp als ergens wat oppervlakkiger mee bezig zijn en meer regelen en verzamelen van informatie. Daarnaast spreekt het mooie beheersgebied mij ook aan. 

 

Wat voor een profiel past bij deze functie? 

Iemand die goed zelfstandig kan werken, netwerken leuk vindt en het werken in de afvalwaterketen en klimaatadaptatie interessant vindt.  

 

Waarom heb je voor het traineeship gekozen 

Ik heb gekozen voor het traineeship omdat ik na mijn opleiding Land- en Watermanagement totaal niet wist waar ik wilde gaan werken. Toen kwam ik uit op het traineeship omdat je tijdens het traject de watersector beter gaat leren kennen. Met als bijkomend voordeel de trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling. Persoonlijke ontwikkeling was niet per se een must of een onderdeel waar ik naar op zoek was, maar het leek mij wel erg nuttig voor iemand die daar de afgelopen jaren weinig aandacht aan had besteed. Dit helpt in mijn ogen erg bij het ontdekken wat je in je toekomst wilt.  

  

Hoe bevalt het combineren van je werk met het traineeship? 

Goed, ik merk dat vrijdag niet als een werkdag voelt, maar echt als een dag waar je wat meer kunt ontspannen en tegelijkertijd nieuwe dingen leert. Dit heeft dan niet perse te maken heeft met je dagelijkse werkzaamheden maar heeft wel raakvlakken doordat je met thema’s uit de sector bezig bent. Ook vind ik het sparren met mede trainees op deze dagen erg waardevol.  

 

In hoeverre zou je andere aanraden om het traineeship te volgen? 

Ik zou het traineeship zeker aanraden aan mensen die ervoor openstaan meer te leren over zichzelf en jezelf dus open te stellen ook aan je medetrainees. Daarnaast is motivatie en interesse voor het werken in de water/bodemsector ook belangrijk.  

 

Wat heb je gedurende jouw werkperiode tot nu toe geleerd? 

Dat ik echt een doener ben en mijzelf lastig voor een lange tijd kan concentreren achter mijn bureau. Daardoor probeer ik mijn tijd slim in te plannen en korte pauzes te nemen. Ook heb ik geleerd dat als je nieuw bent je jezelf moet laten zien, in zo’n grote organisatie valt het soms niet op dat je nieuw bent.  

 

Wat heb je tijdens het traineeship tot nu toe geleerd? 

Dat je het traineeship echt voor jezelf doet en niet voor een ander. Dat je goed moet blijven relativeren bij jezelf of dit de juiste organisatie en sector is waar je de komende jaren wilt werken.  

 

Hoe ben jij bij je huidige werk terechtgekomen?  

Via het traineeship ben ik terecht gekomen bij Platform Water Vallei en Eem en via het Platform ben ik eerst aan het werk gegaan bij de Gemeente Amersfoort en vervolgens bij het Waterschap.  

 

Heb je nog tips voor toekomstige trainees bij hun oriëntatiefase? 

Niet te snel voor een baan gaan, maar echt een goed gevoel erbij hebben, ook weten waarom een organisatie jou wil en dat ze dan ook duidelijk voor ogen hebben wat jij kunt gaan doen. Daarnaast moet je ook goed kijken naar de reistijd en die zo klein mogelijk houden. Dan zal de drempel om naar kantoor te gaan ook lager zijn.

Logo watersplash orange and blue with company name

Meer Nieuws

NIEUW!! NATIONAAL TRAINEESHIP LANDELIJK GEBIED

Meld je nu aan voor het Nationaal Traineeship Landelijk Gebied. We hebben twee informatiebijeenkomsten georganiseerd waar geïnteresseerde opdrachtgevers kennis kunnen maken en vragen kunnen stellen over het programma en alle…
Lees meer

Interview met trainee: Teun Hanzen 

Welk werk doe je momenteel en met welk thema houd je je bezig?   Ik voer bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) diverse werkzaamheden uit. Ik werk twee dagen in de week…
Lees meer
keyboard_arrow_up