“Precies wat ik in een traineeship zocht”

Alumni trainee Jeroen Kooijman

Na zijn master International Land and Water Management stond Jeroen Kooijman voor de keuze: een juniorfunctie of een traineeship? Om een brede basis te leggen voor een betekenisvolle carrière, koos hij voor het laatste. Met succes, want bij het NWT leert hij zowel de watersector als zichzelf goed kennen.

In zijn zoektocht naar een traineeship kwam Jeroen meerdere aanbieders tegen. Maar nergens vond hij een programma met zo veel verdieping en focus als dat van het NWT. Zowel op inhoudelijk als op persoonlijk vlak.

“Op veel plekken is een traineeship een soort algemene rondleiding door de organisatie. Maar ik wilde liever meteen inhoudelijk de diepte in. Het tweejarige traject van het NWT biedt pas afgestudeerden die kans. Je werkt aan een concrete opdracht én je ontwikkelt jezelf op meerdere niveaus.”

“In een half jaar heb ik al zóveel over mezelf geleerd”

Gouden combinatie

Jeroen werkt vier dagen per week bij Waternet, een watercyclusbedrijf in Amsterdam. De dag die over blijft, staat in het teken van zijn persoonlijke ontwikkeling. Dan volgt hij samen met de andere trainees van het NWT inhoudelijke trainingen. Een gouden combinatie, vindt Jeroen.

“Het is fijn om een dag per week even wat anders te doen. Tijdens de trainingen staat steeds een ander thema centraal. Van zelfleiderschap tot en met communicatie: aan de hand van oefeningen leer je jezelf en je kwaliteiten goed kennen. En die kun je meteen in de praktijk brengen.”

Ervaringen delen

De trainingsdagen staan ook in het teken van het delen van ervaringen. Dat gebeurt meestal in groepjes van vier of vijf trainees die allemaal actief zijn bij een andere organisatie in de watersector. Daarnaast heeft elke trainee een vaste buddy om één-op-één mee te reflecteren, vertelt Jeroen.

“Als je het belangrijk vindt om jezelf te ontwikkelen, is het NWT een ideale stap. In een half jaar heb ik al zóveel over mezelf geleerd. Zo weet ik wat mijn vaardigheden zijn, maar ken ik ook mijn valkuilen. De kans om daar zo actief mee bezig te kunnen zijn, is precies wat ik in mijn traineeship zocht.”

“Ik kan hier direct bijdragen aan een betere leefomgeving”

Impact

Hoewel alle trainees op verschillende plekken werken, hebben ze één ding gemeen: allemaal willen ze in de toekomst op hun eigen manier voor impact zorgen. Mede daarom hoopt Jeroen dat hij na zijn traineeship bij Waternet mag blijven werken.

“Ik voel me hier helemaal op mijn plek. Waternet raakt zo’n beetje alle aspecten van de watersector, dus ik kan nog alle kanten op. Bovendien woon ik zelf in Amsterdam, waardoor ik direct kan bijdragen aan een betere leefomgeving. Met die impact gaat het hier dus wel lukken.”

 

Logo watersplash orange and blue with company name

Meer ervaringen

keyboard_arrow_up