“De leercurve is heel steil”

Alumni trainee Sylvia van Oevelen

Veel van onze trainees hebben een technische achtergrond. Maar de watersector heeft ook behoefte aan talent op andere terreinen. Neem oud-trainee Sylvia van Oevelen: als student bestuurskunde ontdekte ze haar interesse voor water en koos ze voor het NWT. Ruim vier jaar verder had ze naar eigen zeggen geen betere keuze kunnen maken.

Na de master Bestuurskunde en Ontwikkelingssociologie en een stage bij het ministerie van Buitenlandse Zaken wist Sylvia het zeker: ze wilde de watersector in. Om daar inhoudelijk en persoonlijk helemaal klaar voor te zijn, koos ze voor een traineeship.

“Ik wist: bij een eerste baan komt er veel op je af. Daar kun je als jonge professional dus maar beter klaar voor zijn. Maar ik kende mijn persoonlijke kwaliteiten nog onvoldoende. Ook was ik zoekende in de waterwereld. Welke organisaties zijn er? En waar kan ik straks echt wat betekenen?”

“Door de reflectie krijg je het gevoel dat je het samen doet”

Wekelijkse reflectie

Ze ging aan de slag bij VINU, een projectmanagementbureau in Leiden. Als trainee vond ze daar snel haar plek. Net als bij het NWT trouwens; iedere week keek ze uit naar de traineedag met de andere trainees.

“Het is heel waardevol om wekelijks met andere trainees te reflecteren. Iedereen zit weliswaar op een andere plek, maar je loopt allemaal tegen dezelfde dingen aan. Door daar met elkaar over te sparren, wordt de leercurve heel steil. Bovendien krijg je het gevoel dat je het samen doet.”

Kwaliteiten ontdekken

De inhoudelijke programmadagen staan volledig in het teken van persoonlijke ontwikkeling. Daar ontdekte Sylvia veel over zichzelf. Bijvoorbeeld over haar vermogen om zich snel aan te passen in een groep.

“Zelf zag ik dat nooit als een kwaliteit, maar andere trainees wezen me erop. Door naar anderen te luisteren, leer je jezelf goed kennen. Sowieso stond ik daar heel erg voor open. Met een aantal medetrainees vormde ik zelfs het hart van de activiteitencommissie. We organiseerden van alles: skitrips, pubquizjes, bedrijfsbezoeken… Heel erg leuk om te doen!”

“Door naar anderen te luisteren, leer je jezelf goed kennen”

Stempel drukken

Intussen werkt Sylvia als projectmanager bij VINU. Daar draagt ze bij aan de oplossing van complexe ruimtelijke vraagstukken in heel Nederland: van de realisatie van een groot stadspark in Leiden tot en met de bevordering van de verkeersveiligheid in de provincie Noord-Holland.

“Als projectmanager verdiep ik me dagelijks in gebiedsontwikkeling en infrastructurele vraagstukken. Daarvoor heb ik de basis gelegd tijdens mijn traineeship. En sinds ik hier écht in dienst ben, kan ik nog meer mijn stempel drukken. Dat is precies wat ik graag wilde. Zonder het NWT was me dat waarschijnlijk nooit zo snel gelukt.”

Logo watersplash orange and blue with company name

Meer ervaringen

keyboard_arrow_up