Internationaal Smoelenboek voor de Maasregio

Dit project werd geïnitieerd op verzoek van bestuurders van samenwerkende overheden in het Nederlandse Maasstroomgebied, die op zoek waren naar een ‘smoelenboek’. Het doel was een lijst samen te stellen met namen en contactgegevens van hun bestuurlijke en ambtelijke tegenhangers in Vlaanderen, Wallonië, Duitsland en zelfs Frankrijk. Hiermee wilden ze snel kunnen schakelen in geval van calamiteiten en ook om bijvoorbeeld projecten te initiëren.

Uiteindelijk werd vastgesteld dat een smoelenboek niet de oplossing bood. De kern van de hulpvraag lag eerder bij de vraag: hoe leg je effectief contact met internationale partners? Daarom werd een routekaart ontwikkeld met een cyclus van acties over hoe men op de juiste manier contact met buurlanden kon leggen en verstevigen. Daarnaast werd een voorzet gegeven voor factsheets die per grensoverschrijdend waterlichaam konden worden opgesteld, waarin werd uitgelegd welke partij in welk land verantwoordelijk is voor welke opgave in dat waterlichaam.

De factsheet werd overgenomen en verder aangepast door Waterschap Limburg. Het project werd geleid door projectleider Maarten van Wel namens het stroomgebied Maas.

 

Tags:
contactenGrensoverschrijdendInternationaalMaasSmoelenboekWater

Meer Projecten

Synchronie tussen drie Swimmable Rivers

Het Swimmable Rivers-project is gericht op het bevorderen van zwembaarheid in stedelijke gebieden, vooral langs rivieren. Trainee en projectleider Lars van Schagen is gevraagd om dit initiatief op te zetten.…
Lees meer
keyboard_arrow_up