Robots inzetten om vergrijzing op te vangen in het waterschap

Goede vakmensen zijn schaars. Hoe zorg je er als waterschap voor dat je toch al je (onderhouds)taken in de toekomst kan blijven uitvoeren en welke rol kunnen robots daarin spelen? Met die vraag ging oud-trainee Peter Hopman binnen Waterschap Drentse Overijsselse Delta (WDOdelta) met zijn projectgroep aan de slag.

“Er lagen wel ideeën om iets met robotisering te doen, maar er moest echt vaart achter komen om niet achter de feiten aan te lopen”, vertelt Peter Hopman die het project leidde. “De techniek vordert snel en de context wordt ook snel anders”, bevestigt Auke de Ridder (hoofd onderzoek & advies) die opdrachtgever was van het project. “In een organisatie die zaken liever bij het oude houdt en op de vertrouwde manier blijft werken is dat een risico. Dit project speelde in 2018, maar in de huidige tijd is dat waanzinnig lang geleden. Zeker als het gaat om ontwikkelingen zoals digitalisering en robotisering”.

Om inzichten op te doen nam de projectgroep vele interviews af binnen de organisatie, maar ook met externe experts en producenten. “We zijn veel op pad gegaan en zijn zelfs met de tractor het veld in geweest om zo veel mogelijk perspectieven te horen. Ook om de vakmensen te laten zien dat een nieuwe techniek geen bedreiging is, maar een tool die slimmer werken mogelijk maakt en daarmee ook het dreigende personeelstekort deels kan opvullen”.

De traineegroep begon met een inventarisatie van de bestaande mogelijkheden. Het belangrijkste inzicht bleek uiteindelijk niet zozeer technisch te zijn, maar vooral dat het belangrijk is om in een vroeg stadium iedereen in de organisatie mee te krijgen. Vandaar dat de trainees geen omvangrijk rapport schreven om hun bevindingen te delen, maar een beknopte en toegankelijk brochure maakten.

Inspiratiesessie op inloopmarkt

Daarnaast organiseerden de trainees een laagdrempelige sessie op een inloopmarkt binnen het waterschap. “Niet om te vertellen hoe het zit, maar om het onderwerp te laten borrelen en om ideeën uit te wisselen over hoe het slimmer kan,” vertelt Peter. De deelnemers werden tijdens de sessie mede ontvangen door een gastheerrobot en kregen demo’s te zien van onderwaterdrones en maairobots.

“Trainees zijn creatief en maken een onderwerp zich snel eigen. Ook is hun enthousiasme aanstekelijk”

Trainees ingehuurd

Auke is lyrisch over het enthousiasme van de trainees die het onderwerp zich snel eigen maakten: “Het was een groep enthousiaste mensen die zonder cynisme instapt in een onontgonnen gebied”. Omdat de inloopmarkt buiten de projectperiode viel, zag de opdrachtgever maar een mogelijkheid: “Dit moest gewoon geregeld worden, dus heb ik trainees ingehuurd om de sessie voor te bereiden en te presenteren.”

Inmiddels zijn alle dijkinspecteurs uitgerust met een drone en zijn twee data-experts aangenomen. “Je ziet dat we steeds meer toegaan naar data gedreven besluitvorming en niet langer vertrouwen op de onderbuik. Hoe meer data hoe beter.” Je kunt natuurlijk niet zeggen dat het project een op een tot deze nieuwe ontwikkelingen heeft geleid, maar volgens Auke hebben de trainees wel iets in gang gezet. “Zo’n ontwikkeling gaat natuurlijk stapsgewijs, maar de trainees hebben het onderwerp wel nadrukkelijk op de kaart gezet.”

Meer weten? Bekijk dit filmpje!

Logo watersplash orange and blue with company name

Meer Projecten

Synchronie tussen drie Swimmable Rivers

Het Swimmable Rivers-project is gericht op het bevorderen van zwembaarheid in stedelijke gebieden, vooral langs rivieren. Trainee en projectleider Lars van Schagen is gevraagd om dit initiatief op te zetten.…
Lees meer
keyboard_arrow_up