Spelletjes spelen voor de toekomst van de Marker Wadden

Wat doe je als een zeldzame martersoort zijn weg vindt naar de Marker Wadden en wat nou als het diertje zich tegoed doet aan eieren van broedvogels? Zomaar een van de scenario’s waar de spelers van het ArchiSpel, ontwikkeld in 2018 door een traineegroep, samen een besluit over moeten nemen. Want is het dier een aanwinst of juist een bedreiging en wie draait op voor de kosten als je de marter wil gaan bestrijden?

Dit soort vragen lijken misschien gezocht, maar ondanks de snelle totstandkoming van de eilanden is nog weinig bekend over het toekomstig beheer van het natuurgebied. Vandaar ook dat KIMA (Kennis en Innovatieplatform Marker Wadden) is opgericht. Om kennis op te doen over het aanleggen van nieuwe eilanden, maar ook om de bijzondere samenwerking tussen de verschillende partijen onder de loep te nemen. Zo werkten Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat voor het eerst samen in de realisatie van een nieuw natuurgebied. Bijzonder was ook dat de aannemer relatief vrij werd gelaten in zijn werkwijze.

Discussie in spelvorm: Serious Game

“Er is ook nu nog veel onzekerheid over de beheerfase, bijvoorbeeld hoe de verantwoordelijkheden precies gaan liggen. Je ziet dat bij Deltares (een belangrijke KIMA-partner) steeds vaker met een serious game wordt gewerkt om verschillende stakeholders met elkaar in gesprek te doen gaan. De Marken Wadden lenen zich hier goed voor, maar dit was intern niet uitgewerkt,” vertelt Stéphanie IJff die namens de onderzoeksinstelling nauw was betrokken bij de ontwikkeling van het spel.

Ideaal voor traineeproject

Het uitwerken van het spel bleek een ideale casus voor een traineeproject. “Het sprak me direct aan dat we iets heel concreets zouden maken waar anderen echt iets mee gaan doen”, vertelt Ellen.”  Minkman die in 2018 projectleider was en promoveert in de bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit. “Ook zag ik het een kans om mijn vakgebied op de kaart te zetten, want governance klinkt voor veel mensen nog erg vaag.”

Ganzenborden ter inspiratie

Maar hoe maak je realistisch een bordspel over Marker Wadden dat ook leuk is om te spelen? “We hebben meerdere interviews gehouden met inhoudelijke experts van verschillende stakeholders. Ook om echt te weten waar we het over hebben, zoals welke soorten kunnen gaan voorkomen”, legt de oud-trainee uit. “Verder hebben we met de traineegroep ook een middag spelletjes gespeeld ter inspiratie, van ganzenbord tot een serious game over rivierbeheer. En we zijn zelf gaan kijken tijdens een excursie naar de Marker Wadden.”

Vervolgens bedachten de trainees meerdere scenario’s waar de stakeholders tijdens het spelen het over eens moeten worden. Ook voegden de makers duidelijke rolbeschrijvingen toe, waarbij een aannemer bijvoorbeeld aan zijn budget moet denken en een natuurbeheerder biodiversiteit en naamsbekendheid hoog in het vaandel heeft staan. Dankzij variatiekaarten zat in iedere speelronde ook een onvoorspelbare component.

“De groep had heel verschillende achtergronden en heeft in korte tijd veel werk verzet.”

Vrouwelijke aannemers

Het spel is inmiddels meerdere keren gespeeld, onder andere bij een workshop tijdens een KIMA-congres en binnen waterschap Vallei en Veluwe. “Het viel mij op dat de deelnemers heel erg goed opgingen in hun rol”, weet Ellen nog van een speelsessie. “Zo waren er twee vrouwen die de aannemers speelden en al sceptisch kijkend bleven hameren op technische details en contracteisen. Natuurlijk is dat deels een karikatuur, maar dat opent wel het gesprek.”

“Ik vind de opbouw van het ArchiSpel spel echt enorm knap”, vertelt Stéphanie. “De trainees hebben allemaal andere achtergronden wat tot hele realistische scenario’s leidde. De groep was groot en kon daardoor in korte tijd veel werk verzetten. Dat was voor iedereen heel belonend en wij hebben nu een spel dat we zo uit de la kunnen trekken.”

De zeldzame steenmarters hebben zich nog niet laten zien. Wel wist onlangs een mol op onverklaarbare wijze voet aan wal te zetten op de eilanden. Ook verscheen een exploitant van vakantiewoningen op het toneel die huisjes gaat verhuren, precies waar een van de scenario’s al op zinspeelde. Ellen: “Supergrappig dat een scenario is uitgekomen, dat hebben we toch maar mooi voorspeld.”

Meer Projecten

Pionieren met ijzerzand in het lab

‘Risicovol’, zo beschrijft oud-trainee Chris van Naarden het project achteraf. “Toch wou ik graag iets heel concreets doen, en geen interviews afnemen over een abstracte beleidsvraag.” Het viel te bezien…
Lees meer