De NWT projectpresentatiedag: Broedplaats van ideeënOp 4 oktober aanstaande vindt de volgende projectpresentatiedag van het Nationaal Watertraineeship (NWT) plaats. De traineegroepen hebben hard gewerkt aan oplossingen voor water- en bodemgerelateerde vraagstukken, dus net als de afgelopen editie in april belooft het weer een leuke én boeiende dag te worden. Er zal ook weer een informatiemarkt zijn waar u de jonge denktanks de oren van het hoofd kunt vragen. Maar voordat het zover is blikken we nog even terug op de editie van april.

De projectpresentaties van april vonden op 5 april plaats bij hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Heerhugowaard. Voorafgaand aan dit event hadden de traineegroepjes twaalf vrijdagen gewerkt aan een opdracht van één van hun werkgevers.

Volop inspiratie

Meteen bleek dat opdrachtgevers de meest uiteenlopende vraagstukken voorleggen aan hun denktanks. De groep van Waterbedrijf Limburg onderzocht bijvoorbeeld of droogtebestrijding middels effluent zinvol kon zijn. De groep van waterschap Drents Overijsselse Delta onderzocht hoe je een escaperoom ontwikkelt die bijdraagt aan meer klimaatbewustzijn en de gemeente Zeist daagde hun trainees uit om binnen de organisatie de risicodialoog op gang te brengen over de klimaatverandering. Deze trainees, die binnen de gemeente al snel naam en faam maakten als de waternimfen, verrasten door de dialoog letterlijk én effectief aan te gaan met koffie, koekjes en creatieve tekensessies.

Van escaperoom tot haka

Zo divers als de vraagstukken waren, zo verrassend waren ook de out-of-the-box uitkomsten. Er werden concrete technische oplossingen gepresenteerd, maar er waren ook interactieve presentaties die het publiek aan het denken zetten. We werden bijvoorbeeld uitgenodigd voor een mini-escaperoom en was er een quiz waarbij je met verschillende kleuren aardappelen kon aangeven of je het eens of oneens was met een stelling. In de pauze werden we verrast door een heuse les in de Haka, de indrukwekkende krijgersdans van de Nieuw-Zeelandse Maori.

Ideeën voor de hele sector

De presentaties werden gehouden in twee zalen. In elke zaal zaten twee ervaren professionals die als ‘verderbrengers’ bereid waren om hun kennis en netwerk actief in te zetten om de projecten een stap vooruit te helpen. Verderbrenger en zelfstandig strategisch adviseur Raimond Hafkenscheid was aangenaam verrast. “Met sommige projecten zou ik het liefst meteen het veld in willen”, zegt hij. “De groep van De Stichtse Rijnlanden toonde bijvoorbeeld aan dat je bodemdaling kunt tegengaan middels drukdrainage, maar dat niet alleen. Voor het verbeteren van de waterkwaliteit kan drukdrainage ook nog eens gecombineerd worden met een fosfaatfilter van ijzerzand. Dit bleek een efficiënte én betaalbare oplossing die interessant is voor diverse waterschappen. Kortom: wat mij betreft zijn deze projectpresentaties ontzettend waardevol voor de hele sector.”

Bekijk de projecten

Benieuwd naar de projectpresentaties van afgelopen april? Er staan nu projectverslagen online:

Kom naar de projectpresentaties op 4 oktober

Omdat gepresenteerde oplossingen en concepten vaak ook interessant zijn voor andere organisaties dan alleen de opdrachtgever, nodigen we alle geïnteresseerden uit de water- en bodemsector van harte uit om de volgende projectpresentatiedag bij te wonen. De volgende projectpresentatiedag vind plaats op vrijdag 4 oktober bij waterschap Drents Overijsselse Delta. Geïnteresseerden kunnen zich gratis aanmelden via info@nationaalwatertraineeship.nl.

keyboard_arrow_up